Ben je in vakantie geweest aan zee? Dan heb je wellicht enkele vakantiesouvenirs meegenomen naar huis en waar kan je als echte zee- en strandfan niet aan weerstaan? Juist…schelpen. Iedereen die graag aan zee wandelt, neemt weleens schelpen mee naar huis. Vaak krijgen de schelpen niet onmiddellijk een creatieve bestemming, maar belanden ze ergens in een schaal of pot als accessoire.

In het volgende projectje, kan je ook echt een betekenis geven aan je vondsten en er een creatieve twist aan geven. Kijk snel naar het filmpje om te zien hoe je een schelpenboeket maakt. (link onderaan)

 

WAT HEB JE NODIG VOOR DIT PROJECT

-bamboe satéstokken

-zeeschelpen (je kan die uiteraard ook gewoon aankopen in de handel)

-een piepschuim bal (in de bloemistenhandel)

-pareltjes (op stok, of gewoon los; hobbyzaak)

-lijmpistool en lijmsticks

 

STAPPENPLAN

STAP 1 DE SCHELPEN LIJMEN

Neem een schelp en een bamboestokje.

Doe voldoende lijm aan de achterzijde van de schelp (de onderste rand van de schelp).

Leg de bamboestok gedeeltelijk over de schelprand heen en doe er nog een laag lijm overheen.

Dan breng je ook lijm aan op de rest van de rand van de schelp.

Leg nu een andere schelp over de randen van de eerste schelp heen; de stok zit nu als het ware gevangen tussen twee schelpen. Doe nog wat extra lijm op het deel waar de stok en de twee schelpen samenkomen.

Maak op die manier verschillende schelpen.

Gebruik je schelpen die niet plat zijn? Doe dan gewoon veel lijm in de binnenzijde van de schelp, steek je bamboestok erin en vul op met nog meer lijm.

STAP 2 DE KRALEN BEVESTIGEN

Wil je ook de kralen of parels vastmaken op een stok? Dan neem je een kraal (die meestal wel een opening heeft) en je doet voldoende lijm op die opening. Steek de punt van je stok in de opening met de lijm. Op die manier kan je de parels in de bal steken, waar jij het wilt. Je kunt de parels ook gewoon lijmen op het boeket.

STAP 3 DE BOL SAMENSTELLEN

Steek nu gewoon zoveel mogelijk schelpen en kralen in de bol van piepschuim. Pas de lengte van de stokken aan, want die zijn wellicht te lang. Vul zoveel mogelijk ruimte op.

Zet de bol vast in een vaas of zo, dat werkt makkelijker om de decoraties te steken.

Je kunt de uitstraling van je boeket helemaal aanpassen, door bijvoorbeeld de stokken op voorhand te verven, maar je kunt ook het totale boeket een ander kleurtje geven.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook werken met bloemen, die je tussen de schelpen steekt, om het geheel op te vullen.

STAP 4 DE STEEL VAN HET BOEKET VORMEN

Je kunt uiteraard de bol op deze manier presenteren als decoratiestuk, maar je kunt er ook een echt boeketje van maken en dan heb je een steel nodig.

Steek onderaan de bol, meerdere stokken dicht bijeen. (tot ongeveer 20 stuks) het moet het gewicht van de schelpen kunnen dragen.

Gebruik een elastiekje om onderaan de stokken samen te houden.

Om de stokken te bedekken, kan je een sierlint gebruiken; doe voldoende lijm over de stokken heen en wikkel het lint rond de bundel stokken.

STAP 5 AFWERKING

Om de onderzijde van de bal af te werken, kan je bijvoorbeeld een jute lint gebruiken, om het natuurlijk thema te behouden. Kleef stukjes lint over de onderzijde van de bol heen, om het piepschuim helemaal te bedekken. Wikkel ook nog een klein deel rond de steel; als final touch, kan je nog een aantal kleine accessoires lijmen, zoals bv. zeesterretjes enzovoort op de bovenzijde van de steel.

Plaats het boeket in een vaas of leg het samen met andere souvenirs op een tafeltje en denk nog regelmatig terug aan je vakantie.

Bron, filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=wea8OsBS1Vo

Opmerking plaatsen