Het is altijd leuk om met levende en natuurlijke materialen te werken. Vetplantjes hebben vaak een lange levensduur, omdat ze weinig onderhoud vragen en zich heel makkelijk aanpassen aan hun omgeving.

Drijfhout is daar de perfecte basis voor; een strandwandeling na een stevige storm, kan je best wel een pareltje aan hout opleveren en de combinatie van het ruwe drijfhout en de fragiele uitstraling van de plantjes, levert een bijzonder plaatje op.

WELKE MATERIALEN ZIJN NODIG VOOR DIT PROJECT?

-Uiteraard een mooi stuk drijfhout dat een redelijk vlakke basis heeft, of toch makkelijk kan blijven staan op een platte ondergrond. (je kan de onderzijde ook effen maken natuurlijk) Drijfhout dat gedroogd is, is lichter dan gewoon hout en het heeft geen last van vreemde beestjes.

-Vetplantjes, zoals sedum, echeveria, tillandsia…je kan de kleinste potjes nemen die er bestaan, ofwel delen van een moederplant gebruiken; zorg er dan wel voor dat de wortels zeker 5 à 6 cm lang zijn.

-Potgrondmix voor vetplanten of een kokosnootblokje (gewoon water toevoegen om uit te zetten)

-Mos

-Een elektrische boormachine

-Boren van diverse afmetingen (rond de 6 cm doorsnede) om de omvang van de vetplantjes te kunnen houden

-Een houten of plastic eetstokje

-Een beschermend maskertje

-Handschoenen

-Emmer

Draag zeker handschoenen, voor de verwerking van het mos en draag een maskertje, als je allergisch bent voor stof en schimmels.

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 VOORBEREIDING

Vooraleer je begint, week je het mos in een emmer met water voor ongeveer een tiental minuten. Knijp naderhand het teveel aan water uit het mos.

Laat het hout uitdrogen als het nat is.

 

STAP 2 DE PLANTJES SCHIKKEN

Vooraleer je de gaten in het hout boort, plaats je de vetplanten op de houtstronk, zoals jij het arrangement wilt en rekening houdend met de grootte en de vorm van het hout. De bedoeling is, dat het er zo natuurlijk mogelijk uitziet.

 

STAP 3 DE OPENINGEN BOREN IN HET HOUT

Eens je weet waar de planten komen, teken je de bodem van de potjes over op het hout met een potlood of stift, zodat je perfect weet waar je moet boren.

Boor nu voorzichtig in het hout, ongeveer 6 centimeter diep, maar niet helemaal tot aan de bodem. Boor ook de andere openingen op dezelfde manier.

STAP 4 DE OPENINGEN OPVULLEN

Giet nu een deel potgrond in elke opening of plaats er een kokosnoot klompje in.

Haal nu voorzichtig elk plantje uit zijn houder en plaats ze in de voorbestemde openingen; als je delen van een moederplant gebruikt, zorg je er voor dat de wortels lang genoeg zijn en goed in de opening passen.

Voor een betere en snelle wortelhechting, kan je de plantjes eerst in een speciaal poeder dippen of in kaneelpoeder, maar dit is optioneel.

Vul alle openingen op met de plantjes.

STAP 5 AFWERKING

Om de ruimte die zich bevindt tussen de plantjes en het hout op te vullen, gebruik je het mos. Trek kleine plukjes van het mos en duw ze met een eetstokje (of iets anders dun en scherp) in de lege ruimtes, totdat de plantjes mooi en knus zitten. Je kan het overhangende mos trimmen, of je kan kiezen voor een natuurlijke look.

Geef alle plantjes water, zodat de potgrond of kokosnoot nat wordt (of uitzet); als je wilt kan je een beetje extra voeding toevoegen aan het water.

KLAAR!

Je kan je decoratie op een effen oppervlak plaatsen, maar wanneer de planten goed geworteld zijn in hun nieuwe thuis, kan je ze zelfs ophangen en er een heel aparte decoratie van maken.

Je zal heel lang genieten van deze natuurlijke decoratie en je kan ze zowel binnen als buiten plaatsen en als de plantjes te groot worden voor de houders, kan je ze nog steeds in de open grond planten en vervangen door nieuwe.

Daarnaast is deze compositie ook een prachtige tafeldecoratie.

Bron: https://www.houzz.com/ideabooks/18544808/list/make-a-beautiful-and-long-lasting-driftwood-centerpiece

Opmerking plaatsen