Ben jij iemand die graag creatief bezig in en rondom het huis? Dan is een boormachine een onmisbaar gereedschap , of je nu een handige klusser, beginner of gevorderd bent.  Doordat er tegenwoordig heel wat technologische ontwikkelingen en veranderingen zijn, zijn er heel wat verschillende soorten boormachines op de markt die je kan kopen. Maar welke boormachine moet je nu kopen?

Dit hangt uiteraard af van het doel waar je de machine voor nodig hebt of waar je het machine het meeste voor gaat gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook al heel wat die voor meerdere dingen gebruikt kunnen worden en dit in één apparaat gecombineerd.

Boormachine kopen

Het eerste wat je dus moet doen vooraleer je een boormachine gaat kopen, is kijken waarvoor je het nodig hebt en op basis hiervan kan je beslissen welke je zal aanschaffen. Wij sommen alvast enkele modellen voor je op.

Klopboormachine

Een klopboormachine is een boormachine met een klopmechanisme.

De boor draait niet alleen rond maar beweegt ook in de lengterichting heen en weer (kloppen), waardoor de boormachine met meer kracht kan boren dan een accuschroefboormachine.

Met een klopboormachine is het dus makkelijker om in hardere materialen te boren zoals harde houtsoorten, steen en metaal.

Welke klopboormachine je best kiest, hangt af van het soort klus dat je er mee wilt doen, en dus van hoe krachtig de machine moet zijn.

Boorhamer

Een boorhamer kan je beschouwen als de sterke, grote broer van een klopboormachine. Een boorhamer is uitgerust met een pneumatisch slagmechanisme waardoor hij makkelijk door harde materialen zoals metselwerk, steen en beton heen ‘hamert’, zonder dat je zelf veel kracht moet zetten.

Sommige boorhamers kunnen ook beitelen, wat handig is om bij voorbeeld tegels uit te breken.

Een belangrijk kenmerk van boorhamers is dat ze werken met een speciale aansluiting voor de boren en beitels, de SDS-plus aansluiting. Hierdoor kan je makkelijk en snel van boor of beitel wisselen. Let er dus op dat je voor de boorhamer steeds aangepaste boren of beitels koopt. Wil je toch ook normale boren (bv. voor hout) op een boorhamer gebruiken, moet je een speciaal verlengstuk gebruiken.

Schroefboormachine

Een schroefboormachine is een grote schroevendraaier met een elektromotor. Hierdoor hoeft de gebruiker geen handkracht of draaiende bewegingen uit te voeren zoals bij een pompschroevendraaier. Vaak heeft een schroefboormachine een oplaadbare batterij, ook wel accu genoemd. Men spreekt dan ook vaak van accuboormachine.

En er zijn nog andere soorten te vinden op de markt.

Je ziet dat er dus wel al wat verschil is op gebied van deze machines. Als je een kijkje neemt, zijn er ook heel wat doe-het-zelf- zaken die hier een uitgebreid assortiment van hebben.

Nog enkele handige tips

  • Denk dus goed na over welke boormachine je gaat aanschaffen. Welke werkzaamheden ga je er mee doen? Soms kunnen verschillende klussen met hetzelfde apparaat worden gedaan. Het kan ook zijn dat je bewust moet kiezen om juist twee aparte machines aan te schaffen.
  • Wees bewust van het verschil tussen de accessoires met en zonder SDS aansluiting. De accessoires zijn onderling per machine niet uitwisselbaar.

Bron:  https://www.gamma.be/nl/doe-het-zelf/elektrisch-gereedschap-kiezen-en-gebruiken/boormachine-schroefmachine-kiezen/boorhamer-kiezen

Opmerking plaatsen