Hou je van bloemen? Wil je zo lang mogelijk van de bloemenpracht genieten? Dan kan je ervoor kiezen, om er een droogboeket van te maken.Maar wat is nu de( beste) manier, om bloemen te drogen ? En welke bloemen kunnen gedroogd worden?

Bijna alle bloemen kunnen gedroogd worden, maar bloemen die heel geliefd zijn voor dit proces, zijn onder andere : Maïs, rozen, lavendel, bamboe, hortensia, artisjokbloem…

Hieronder beschrijven we vier methoden, om bloemen te drogen.

1.Drogen aan de lucht :

Ongetwijfeld de makkelijkste manier. Op deze manier is het zelfs mogelijk, om een volledig boeket te drogen. Men bindt de bloemen/planten die men wil drogen samen tot een boeket en hangt dit ondersteboven in een koele, droge en liefst donkere ruimte. Afhankelijk van de gebruikte bloemen duurt het tussen 2-4 weken alvorens de bloemen gedroogd zijn. Houd er wel rekening mee dat een hoge luchtvochtigheid niet goed is. Het zorgt ervoor dat de bloemen eerder gaan verschimmelen dan drogen. Dit is een goede manier, om bruidsboeketten te drogen en te bewaren.

2.Drogen in de oven :

Is een snelle methode om bloemen te drogen. Zet de oven op stand 2-3 (lauw). Leg de bloemen in een gesloten box. Die zet je dan op een zandbed. Gebruik hiervoor de braadslede die je vult met (vogel)zand. Het drogen zelf, duurt enkele uren.

3.Bloemen “persen” :

Is een methode om bloemen ”plat” te drogen. Hier zijn niet alle bloemen voor geschikt, alleen die met een dunne steel. Leg de bloemen tussen de bladen van een dik (telefoon) boek. Klap het dicht en leg er een zwaar gewicht bovenop. Het drogen duurt een aantal weken. Een alternatief voor het boek, zijn twee houten platen, waartussen men de bloemen legt, waarna deze op mekaar vastgeschroefd worden.

4.Drogen met siliconengel :

Leg de bloemen in een houten kist en voeg er zakjes siliconengel aan toe. Na enkele weken zijn de bloemen droog.

Als je na het drogen, de bloemen bespuit met haarlak, kan je ze nog langer bewaren.

Comments are closed.