Cre-a-tief

Zondag knutseldag: pompoenlampionnen maken

Halloween komt dichterbij. Volgende week is het zover. Voor groot en klein de gelegenheid om je huis extra feestelijk te versieren.

Pompoenen zijn het gezicht van Halloween en je vindt ze in verschillende groottes en vormen. In deze tijd worden ze dan ook volop gebruikt als woondecoratie.

Rond Halloween mogen ze ook buiten gezet worden met een lichtje om het thema extra in de verf te zetten.

Elk jaar zetten we een knutselprojectje op de blog om samen met de kinderen op zondag een leuke pompoencreatie te maken.

Deze keer maken we pompoenlampionnen.

Wat hebben we allemaal nodig voor dit projectje?

  • Een pompoen (groot of klein)
  • Een stift om mee te tekenen
  • Speciaal kerfmesje (zie hobbyzaak)
  • Een groot mes
  • stevige lepels
  • 1 kom voor het vruchtvlees
  • Eventueel 1 kommetje voor de zaden
  • 1 kommetje voor het afval
  • theedoek of indien grote pompoen: badhanddoek of laken

Werkwijze:

*Begin met de pompoen uit te hollen. Je moet hiervoor een deksel maken van de bovenkant. Dit doe je door de schil diep in te snijden rondom de steel. Maak de opening groot genoeg. Het insnijden kun je gewoon doen in een rechte ronde lijn, of bijvoorbeeld in een stervorm (zie foto).

*Wrik het deksel los. Dit kan soms wat moeilijk gaan, pompoenvlees is vrij stug. Ga op de plekken die nog vastzitten even langs met je mes en probeer nog wat dieper te snijden. Vaak zijn het de draden aan de binnenkant die de boel tegen houden.

*Aan de binnenkant van de pompoen zie je draden, zaden en vruchtvlees. Het vruchtvlees zit tegen de binnenkant van de schil aan, en dat kan heel dik zijn, of wat dunner. Bij de ene pompoensoort is het vrij hard, bij de andere vrij zacht.

*Schep met een lepel de pitten en draden eruit. Je kan de pitten apart houden om te zaaien of te roosteren en op te eten. Wanneer alle draden en pitten weg zijn, houd je het vruchtvlees over. Dat zit vast aan de pompoen. Neem een stevige lepel met een scherpe rand en begin met het afschrapen van de pompoen. Vergeet ook het deksel niet!

Doe het vruchtvlees in een pan en gebruik dit later om er soep van te koken of een taart te maken, als je pompoen lust.

*Wanneer de pompoen is uitgehold, kan je eventueel je kinderen inschakelen om een afbeelding te tekenen op de buitenkant van de pompoen. Je kan ook een patroon gebruiken dat je hebt uitgeprint en dit op de pompoen kleven om uit te snijden.

*Gebruik hiervoor de speciale kerfmesjes en haal voorzichtig de vorm uit de pompoen. Rond de vorm kan je nog wat extra pompoenschil wegkerven, waardoor later het licht zal schijnen. Laat een dun laagje schil achter, zonder een opening te maken. Het effect is dan dat de afbeelding in een schaduwlicht komt te staan. (zie foto)

Je kunt er ook voor kiezen om wél gaten te maken, maar dat is meer geschikt voor het maken van pompoengezichten. (zie foto) De gaten zelf kan je best maken met een mes.

*Eens de tekening uitgekerfd is, bewerk je de binnen- en buitenkant van de pompoen (zie tips onderaan) voor een betere houdbaarheid.

Plaats daarna een theelichtje in de pompoen en plaats hem buiten in de tuin of aan de deur.

Als je hem mee wilt dragen in een Halloweentocht, boor je langs beide kanten een klein gaatje, waardoor je een ijzerdraadje vlecht, waar je een handvatje van maakt.

*Als je het deksel opnieuw op de pompoen plaatst moet je ook hierin nog enkele luchtgaten maken en ook dit deel bewerken om schimmelen te voorkomen.

Tips om je pompoen langer te bewaren:

* Je kan de uitgesneden openingen insmeren (en indien gewenst ook de binnenkant van de pompoen) met Vaseline of dergelijke om vroegtijdige uitdroging te verminderen.

* In een warme (droge) omgeving zal je pompoen snel uitdrogen en gaan krimpen. Je kan hem dan 2-4 uren onderdompelen in koud water, hij zal terug opzwellen. Laat uitlekken en droog voorzichtig. Dit proces kan je één of twee keer doen.

* Als je pompoen gaat schimmelen is er niets meer aan te doen. Je zal sneller schimmel krijgen in je pompoen als deze in een (zeer) vochtig milieu staat.

* De binnenkant kan je insmeren met desinfecterende zeep.

* De buitenkant kan je inwrijven met zonnebloemolie, allereerst voor het behoud en de pompoen gaat er ook mooi van glimmen.

* Plaats de uitgeholde pompoen best niet in volle zon, hij kan zo vroegtijdig gaan inkrimpen.

* Je kan de pompoen na het snijden een tijdje laten drogen en vervolgens de binnenkant inspuiten met haarlak. Hierdoor zou hij ook minder snel gaan schimmelen.

Bronnen:

http://heelgezondemama.blogspot.be/2014/10/lampionnen-maken-van-pompoenen.html

http://www.halloweenpompoenen.be/nl/funtips.html

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */