Water in de tuin geeft rust en stabiliteit aan je buitenruimte. Het kabbelende stroompje brengt geest en lichaam in een staat van ontspanning en het geeft een origineel extraatje aan je tuin of terras.

Er bestaan tal van uitvoeringen in fonteintjes, maar je kan ook op een makkelijke manier zelf een fonteintje bouwen.

In het onderstaande voorbeeld werd een kleine ruimte in de tuin omgetoverd tot waterelement, met enkel een pomp en een bloempot.

Wat heb je allemaal nodig?

-Een stevige bloempot met onderaan een opening

-Een vijverpompje (eventueel filtertje)

-Een grote plastic emmer

-Een stuk kippengaas met smalle openingen

-Een stuk tentzeil

-Twee metalen L-staven die het gewicht van de pot houden

-Een klein plastic bakje, waar de pomp in past

-Enkele zware stenen die de pomp verzwaren

-Ijzerzaag

-Eventueel een PVC buis

Werkwijze:

*Maak in de emmer een gleuf langs beide zijden en pas de staven perfect over de emmer. Zij zullen er straks voor zorgen dat het gewicht van de bloempot wordt opgevangen, als je die bovenop de emmer plaatst.

*Plaats de pomp in het plastic bakje en laat het snoer met stekker over de bovenrand van de emmer hangen

*Maak een gat in de grond, dat diep genoeg is voor de emmer en plaats de emmer in de grond.

*Zet de pomp in het plastic bakje en verzwaar het geheel met een paar zware stenen, om te vermijden dat de pomp straks weer loskomt.

*De buis van de pomp leidt je naar boven en laat je voorlopig hangen boven de emmer.

*Knip een stuk kippengaas en tentzeil; bevestig eerst het kippengaas en daarna het stuk tentzeil over de opening van de emmer. Maak een opening in het midden en steek de buis van de pomp erdoorheen. (dit is om te vermijden dat er later puin en aarde op de pomp vallen)

*Je basis in de grond is klaar. Zet de emmerconstructie in de grond.

*Leid nu de pomp buis onderaan door de opening van de bloempot. Als je wilt kan je dit deel van de buis beschermen, door het extra doorheen een PVC buis te loodsen.

*Vul de emmer met water.

*Zet de bloempot op de ijzeren staven. Die zullen het gewicht van de gevulde bloempot dragen en ervoor zorgen dat je pot niet in de emmer zakt.

*Om de buis op haar plaats te houden, vul je de bloempot op met stenen. Gebruik dikke stenen onderaan en vul verder op met kleine steentjes naar boven toe. Laat de buis van de pomp in het midden een klein stukje boven de stenen uitsteken (dit hangt af van de grootte van de fonteinstraal die je wilt bekomen).

*Werk het geheel rondom op het grondoppervlak af naar wens en je fontein is klaar. Steek de stekker in het contact en geniet van je kabbelende beekje.

Bron: http://tatertotsandjello.com/2012/05/spruce-up-your-outdoor-space-with-a-diy-recirculating-fountain-tutorial-and-100-lowes-giveaway.html

Comments are closed.

Close