Cre-a-tief Exterieur

Zelf rotsen maken voor in de tuin

Op vakantie in één of ander zuiders land worden we er vaak mee geconfronteerd : prachtig aangelegde tuinen met weelderige bloemen en rotspartijen en vaak belandt er wel eens een zuiderse steen in de wagen, maar toegegeven, grote stenen zijn nu éénmaal moeilijk te vervoeren.

Natuurlijk kan je naar gespecialiseerde firma’s gaan die voor een serieuze duit een rotspartij maken in je tuin, of je kan ook gewoon zelf aan de slag om een eigen “look a like” rotstuin aan te leggen.

Wat heb je nodig?

  • Hout of betonijzer
  • Kippengaas met kleine maas
  • Jute zakken
  • Paperclips
  • Binddraad
  • Zand
  • Cement

Aan de slag :

**Maak een framewerk, waar het kippengaas omheen gevouwen kan worden. Met het frame kun je tevens in grote lijnen aangeven hoe de rots er uit komt te zien. Het zorgt ook voor stevigheid. Hoe groter de rots, hoe steviger je het frame zult moeten maken. Het frame kan eenvoudig van hout worden gemaakt. Dat is gemakkelijk te bewerken en kan gewoon aan elkaar geschroefd worden. Voor grotere rotsen is het raadzaam om betonijzer te gebruiken. Dit kan in diverse vormen gebogen worden en met binddraad aan elkaar geknoopt worden, of je last het vast.

Bij grote rotsen is het raadzaam om ook aan de binnenkant verstevigingsstukken aan te brengen. Een rots kan ter plaatse gemaakt worden maar kleinere rotsen kunnen ook in een schuurtje worden gemaakt en later op hun plaats worden gezet. Voor grote rotsen kan het frame wel in een schuurtje gemaakt worden maar het frame zal voor het aanbrengen van de cement wel op zijn plaats moeten staan. Een grote rots kan namelijk behoorlijk zwaar worden.

**Als het frame klaar is kan begonnen worden met het aankleden met kippengaas. Knip het kippengaas in de gewenste stukken en leg of vouw dit om het frame. Met binddraad kan dit aan het frame worden vastgemaakt. Kippengaas kan ook geplooid worden om zodoende extra vormen of uitsteeksels te maken. Maak je in dit stadium nog niet te druk over hoe de rots er uiteindelijk komt uit te zien. Later is er nog voldoende gelegenheid om vormen aan te brengen.

**De volgende stap is het voorbereiden van de jute zakken. Knip de jute zakken open en knip vervolgens stukken van ongeveer 40 cm bij 40 cm of 50 cm bij 50 cm. Het komt niet zo precies, maar als je ze groter maakt worden ze, nadat ze in cement zijn gedoopt, te zwaar om ze goed te kunnen aanbrengen. Vouw een aantal paperclips open zodat ze een soort van ophanghaakjes vormen. Haak in twee bovenhoeken van de jute lappen elk een paperclip. Leg ze nu apart want er moet eerst cement gemaakt worden.

**Dit kan in een grote speciekuip of in een kruiwagen. Een mengverhouding van één schep cement, drie scheppen zand is normaliter voldoende om mee te kunnen werken. Er kan nog kalk aan worden toegevoegd maar dat is niet noodzakelijk. Als je een eerste rots hebt gemaakt en aan een tweede wilt beginnen kun je zoveel met mengverhoudingen experimenteren als je wilt. Het is ook een goed idee om eerst met een kleine rots te beginnen. Daarmee doe je dan de nodige ervaring op om later een grotere rots naar wens te kunnen maken.

**Om de eerste laag met jute aan te brengen is het wel belangrijk om de cement flink waterig te houden, meer een papje van cement. Neem een stuk jute bij de haakjes op en haal dit door de cement zodat het helemaal doordrenkt raakt met cement. Nu kun je dit stuk jute op de gewenste hoogte in het gaas haken en eventuele plooien er uit strijken.

Breng op dezelfde manier de volgende lap aan en zorg ervoor dat ze elkaar telkens een stukje overlappen. Voorzie zo je werkstuk rondom met in cement gedoopte jute. Nu begint de rots al ergens op te lijken. Laat dit een nacht drogen.

**Maak nieuwe cement aan maar maak het dit maal niet te nat. Breng voorzichtig met de hand of met een troffel een volgende laag cement aan. Als deze droog is doe je dat nog een keer, net zolang tot je een gewenste dikte hebt bereikt. Ga niet meteen al de cement glad strijken, dat is nergens voor nodig. Als de laatste laag er op zit laat die dan een poosje drogen maar niet compleet uitharden want je bent nu klaar om met de afwerking te beginnen. Dat lukt niet als de laatste laag volledig is uitgehard.

**De afwerking :

Neem nu een emmer water en een spons en ga de rots zijn uiteindelijke uiterlijk geven. Met een vochtige spons kan teveel cement nu eenvoudig worden verwijderd, oneffenheden kunnen vlak gemaakt worden, maar mooier en natuurlijker is het om alleen de scherpe kantjes zachtjes te verwijderen. Het zijn juist de oneffenheden die de rots een meer natuurlijke uitstraling geven. Hoeken kunnen worden afgerond of juist scherper worden gemaakt. Hoe de rots er komt uit te zien hangt volledig van je eigen creativiteit af.

Bron : http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/155595-zelf-rotsen-maken.html

Close
/* ]]> */