Cre-a-tief

Zelf maken: pompoen in beton

Wil je graag je tuin of terras in herfststemming brengen? Dan zijn pompoenen een leuke manier om dat te doen. Ze geven onmiddellijk kleur aan je buitenruimtes, maar wat met de smurrie achteraf? Een pompoen die dag in dag uit buiten ligt, in regen en wind, kan na een tijd gaan wegrotten en dat is een vies karweitje om op te ruimen. Dus waarom ga je dit jaar niet voor een solide pompoen? Een exemplaar in beton, dat weersbestendig is en elk jaar opnieuw je tuin siert?

En waarom maak je ze niet gewoon zelf?

Wat heb je hiervoor nodig?

-Plastic pompoenen, of pompoenvormen in kunststof of terra cotta

-Sneldrogende betonmix (zelf te mengen of reeds gemengd)

-Betonmixer

-Tape

-Plastic

-Boomstronkjes of dikke takken (optioneel)

-Een werkruimte waar je ongestoord kan kliederen, want het kan wel een beetje rommelig worden.

Aan de slag :

*Verwijder het bovenste deel van de plastic pompoenen, zodat je een vorm krijgt ; ga bij de terra cotta vorm voor een bloempot in pompoenvorm bijvoorbeeld. Het makkelijkste is uiteraard als je vormen uitzoekt, die reeds open zijn bovenaan. De pompoenen in plastic en kunststof kosten je zo goed als niks en het resultaat is een degelijk en kostbaar pronkstuk., zoals je zal zien.

*Nu ga je alle openingen, zoals ogen, neus, mond, afdekken, om te beletten dat de betonmix terug naar buiten loopt. Gebruik hiervoor een laag plastic, die je rond de pompoen wikkelt, waarna je nog een laagje tape aanbrengt, om zeker te zijn, dat alles goed afgesloten is. Bij de terra cotta vorm, is een laag tape meestal voldoende.

*Als je geen kant en klare betonmix gebruikt, ga je de beton mengen met water. Doe dit geleidelijk, om ervoor te zorgen dat het mengsel niet té dun wordt. Het moet smeuïg zijn, zodat je het kan uitgieten, maar het mag niet vloeibaar zijn. Te dik is uiteraard ook niet goed. Meestal staan er wel verhoudingen op de verpakking om een goede mix te maken. Om te mengen kan je gebruiken wat je wilt, maar een betonmixer is handig.

*Giet het mengsel met een beker of iets dergelijks in de vormen tot bovenaan. Je kan kiezen voor pompoenen mét hengsel (gebruik daarvoor de tak, die je op het laatst in de mix steekt) of zonder.

*Laat de gevulde pompoenen goed drogen. Dat mag gerust meer dan één dag zijn, totdat het beton goed gehard is.

*Verwijder de vormen. De kunststof en plastic vormen kan je met een scheermesje van boven naar beneden open halen, op die manier kan je de vormen misschien nog redden en ze later opnieuw gebruiken. Het enige wat je dan moet doen, is de snede aftapen en opnieuw vullen.

De terra cotta vorm kan je jammer genoeg maar één keer gebruiken. Die moet je los kloppen. Doe dit heel voorzichtig met een hamertje bijvoorbeeld, zodat je geen deeltjes van de betonnen pompoen meeneemt.

*Bewonder jouw kunstwerkjes. Als je wilt kan je de pompoenen nog een kleurtje geven, met betonverf, of insprayen tegen weer en wind omstandigheden.

Klaar!!!

Geef je pompoenen een mooi plaatsje in de tuin of op je terras.

Bron : http://www.bliss-ranch.com/2013/10/quick-set-concrete-pumpkins.html

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */