Je ziet het vaak in woonwinkels, de meest creatieve plantenhouders, met een aparte uitstraling.

Wil je ook graag een niet alledaagse plantenhouder maken? Dan kan dit met volgend projectje. Hier werden 3 porseleinen kommetjes gebruikt om een etage-plantenhouder te creëren.

Wat heb je nodig voor dit project?

-Vier neutrale, effen witte kommetjes; twee per twee in verschillende afmetingen. Zorg er wel voor dat de grootte niet teveel verschilt, voor de balans.

-Acrylverf in verschillende kleuren; hier werd rood, geel, roze, wit en zwart gebruikt.

-Platte verfborstels

-Porseleinlijm

-Watervaste vernis spray of mod podge

-Een paletje waarop je je verf kunt mengen

-Plastic bord

Werkwijze:

*Als voorbereidend werk, was je de kommetjes in warm water met een zacht afwasmiddel. Laat ze goed opdrogen vooraleer je begint.

*Neem nu de kleinste kommetjes. Breng porseleinlijm aan op de rand van de bovenzijde van één van de kommetjes. Druk de gelijmde rand op de rand van het tweede kommetje, zodat je een gesloten geheel krijgt. De twee onderkanten van de kommetjes bevinden zich nu aan de buitenzijde.

Laat dit goed drogen vooraleer je verder gaat.

*Ondertussen kan je de kleuren van je planthouder bereiden.

Doe van de verschillende kleurtinten een deeltje op je pallet. Je hebt niet zo heel veel verf nodig, om de specifieke geglazuurde look te krijgen.

*Begin best met een lichtere kleur, om later meer donkere tinten toe te voegen. Hier werd rood en geel gemengd met veel wit om een perzikkleurtje te krijgen. Dat kleurtje werd aangebracht op de bovenste kom van de plantenhouder, maar de kleuren bepaal je zelf.

Je hoeft de verf er niet dik op te leggen; het mooiste effect krijg je als je met weinig verf in de borstel, abstracte borstelstrepen trekt; het geeft een beetje een Provençaals effect aan het geheel.

Na de lichtere kleur, kan je nog donkerdere tinten toevoegen tot je het effect hebt dat je zocht.

Doe dit voor alle delen van je plantenhouder.

*Probeer af en toe de delen op mekaar te zetten, om te kijken hoe de kleuren samengaan, vooraleer je ze lijmt.

*Zorg ervoor dat je bij het kommetje dat bovenaan komt en waarin de plant komt te staan, de binnenste rand mee schildert; op die manier is er geen witte rand zichtbaar boven de potgrond.

*Laat alle delen goed drogen.

*Nu ga je de verschillende etages verbinden.

Draai het onderste kommetje met de open zijde naar beneden. Plaats op de onderzijde het reeds gelijmde duo van de twee kleinere kommetjes en lijm de delen goed vast.

*Om te vermijden dat de delen gaan schuiven, laat je dit deel best eerst drogen vooraleer verder te gaan.

*Als laatste lijm je nu ook de bovenste kom, de echte planthouder bovenop het middelste deel. Laat opnieuw goed drogen.

*In het voorbeeld werden als afwerking nog enkele zwarte verfspatten toegevoegd om een oude vaas na te bootsen. (deze stap is optioneel)

Om dit effect te krijgen, ga je best even buiten op een plaats waar je geen verf op muren en meubels kunt krijgen. Doe een beetje zwarte verf op een borsteltje; wrijf de meeste verf er weer af. Met je vinger ga je nu vanop een afstandje, letterlijk over de borstel heen wrijven om spatten verf op de kommetjes te krijgen.

Laat goed drogen.

*Als laatste stap, ga je je planthouder afwerken met een waterdichte beschermlaag. Gebruik hiervoor een waterdichte, matte, doorzichtige vernis of mod podge.

Breng een laag aan en vergeet ook de binnenzijde van je eigenlijke planthouder niet. Laat drogen.

*Je planthouder is klaar.

Nu kan je je favoriete plant toevoegen. Kies een exemplaar dat mooi afhangt, vanaf de bovenste etage van je houder en dat mooi doorhangt. Omdat je kom niet zo diep is, kies je bij voorkeur ook een plant die niet teveel water vraagt.

Leg op de bodem van het kommetje een laagje steentjes om drainage te krijgen.

Plant je plantje en klaar; je eigen unieke etage-plantenhouder!!

Bron: http://www.we-are-scout.com/2015/06/tutorial-diy-totem-planter-and-its-an-ikea-hack-too.html

Comments are closed.

Close