Cre-a-tief

Zelf een houten wand maken uit resthout

houten wand maken

Hout in het interieur is weer helemaal in. Of het nu gaat om een volledige houten muur of een houten wand, of enkele houten details, hout doet het opnieuw verbazingwekkend goed, tot zelfs in de keuken en slaapkamer toe. Het straalt dan ook nog steeds een gezellige warmte uit, die 100% natuurlijk is en met niks vergeleken kan worden.

Het lijkt misschien een hele klus, maar je kan eigenlijk heel eenvoudig zelf een houten wand maken in de ruimte.

In het onderstaande voorbeeld werd een donkere muur in de hal helemaal opgefrist met resthout. Je kan hiervoor hout van pallets gebruiken of enige andere houtsoort; ga je licht eens opsteken bij sloopbedrijven, als je gratis hout op de kop wilt tikken bijvoorbeeld.

Wat heb je nodig?

Hier werden een viertal pallets gebruikt om het gewenste resultaat te krijgen.

Verder heb je enkel een nagelpistool nodig en een lijm die het gebruik van nagels en schroeven overbodig maakt (zie doe-het-zelfzaak)

Daarnaast kan je de planken achteraf nog beitsen in een kleur naar wens. Voor de achterwand heb je een zwarte muurverf nodig.

Werkwijze:

*Vooraleer je begint, demonteer je alle planken van de pallets en schuur je ze goed op om eventuele scherpe randen te verwijderen en splinters te vermijden. Egale planken verwerken veel beter dan oneffen exemplaren.

*Daarna neem je de muur onder handen. Het is belangrijk om de achterwand waar de planken tegenaan komen, zwart te schilderen; omdat de planken allemaal verschillend zijn, zullen er onvermijdelijk tussen de planken onderling kleine openingen zitten. Op een zwarte ondergrond valt dit veel minder op, dan op een lichte ondergrond. (tenzij je je houten wand wit schildert natuurlijk)

Laat de ondergrond eerst goed drogen vooraleer je verder gaat.

*De planken monteren aan de muur is eigenlijk vrij simpel.

Start bovenaan; het lijkt onlogisch omdat de planken kunnen zakken, maar omdat je nooit helemaal perfect zult eindigen, is het handiger om onderaan te moeten retoucheren dan bovenaan. (om je planken op maat te zagen bijvoorbeeld).

Je kan een tweetal lange planken voorzien om de muurplanken eventueel te onderstutten indien nodig.

*Kleef de houten planken tegen de wand met de “geen schroeven geen nagels-lijm”. Voor extra stevigheid  en, om ervoor te zorgen dat de planken ter plaatse blijven terwijl ze drogen, schiet je enkele kortere nagels in de wand (gebruik geen lange nagels, als er zich leidingen in de muur bevinden).

*Monteer de planken op een “creatieve” manier. Kleef ze niet mooi rechtlijnig onder mekaar (tenzij dat de bedoeling is), maar varieer in afstand en positie; een kortere plank naast een langere plank, enzovoort. Doe dit op gevoel. Je kan op het moment zelf nog planken op maat zagen als dit mooier uitkomt.

*Heb je verschillende tinten in je hout? Probeer ook dat te mengen in je opstelling; het geeft een natuurlijke uitstraling aan het geheel.

*Eventuele obstakels in de muur, zoals schakelaars bijvoorbeeld, zal je wel moeten uitzagen, tenzij het net past natuurlijk.

*Om het plaatje af te werken, kan je het hout een beschermende beitslaag geven, of oliën, om het hout nog mooier uit te laten komen en de houtstructuur naar voren te halen.

Bron: http://addicted2diy.com/2015/09/12/how-to-install-a-pallet-wall-the-easy-way/

Close
/* ]]> */