Cre-a-tief Exterieur

Zelf een pizzaoven maken

Pizza oven

Kijk jij ook al uit naar de zomer? Lekker genieten met vrienden, met een hapje en een drankje? Wat dacht je van een authentieke pizzaoven voor in de tuin?

De volgende oven bestaat uit leem en stro en is super duurzaam, als je er tijd en liefde insteekt bij het maken.

Zorg dat je een stevige onderplaat neemt, want de oven kan afgewerkt heel wat gewicht omvatten.

*Op de bodemplaat komt een halve bol met plakzand. Dat kan zandbakzand zijn of vulzand waarmee je stoepen kunt tegelen. Als het maar plakt als je er water bij doet. Dit zand kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen en heet vulzand, plakzand of ophoogzand. De halve bol stamp je goed aan en werk je zo glad mogelijk af met je handen. De halve bol dient als tegenvorm of mal voor de lemen wand.

*Als de bol mooi rond is beplak je hem met natte kranten. Over de bol komen nog twee lagen leem. De kranten worden op het zand geplakt om te voorkomen dat het zand met de klei mengt.

*Na het bedekken van het vulzand komen er nog 2 lagen leem op. De eerste laag is zonder stro, dat wordt de binnenkant van de oven die straks lekker zwart blakert van het bakken, en de tweede laag is de isolatielaag mét stro. Dat wordt de buitenlaag die later nog afgewerkt kan worden. De isolatielaag houdt de warmte vast. De oven kan wel 400 graden heet worden van binnen maar aan de buitenkant kun je straks je hand er op leggen.

*Als de bol klaar is, kun je er gelijk een deurtje uitsnijden. Je kunt dit uit de losse pols doen, of eerst een deurtje van hout maken en dat als mal gebruiken om de opening uit te snijden. De opening moet je wel maken voordat de pizzaoven droogt.

De oven moet minimaal 2 weken drogen. Als je te vroeg gaat stoken heb je kans dat de pizzaoven gaat scheuren. De pizzaoven moet je ook niet in de hete zon laten drogen, afdekken met een tentje is aan te raden zodat de pizzaoven noch nat wordt, noch te snel of eenzijdig droogt door de zon.

Hou er rekening mee, dat je een goede, stevige fundering voorziet, om je pizzaoven op te plaatsen. Een pizzaoven met onderstel kan wel tot 1000kg wegen. Zorg er dus voor, dat jouw fundering dit gewicht kan dragen.

SMAKELIJK !!! (Bron : leemshopnl)

Close
/* ]]> */