Cre-a-tief

Zelf een houten opbergkist maken

Nu de vakantie bijna voorbij is, worden de dagen dat we buiten vertoeven geringer. Binnenkort moeten we opnieuw ons tuinmeubilair gaan beschermen of opbergen. Dit kan vooral een probleem zijn bij tuinkussens. Die vragen een ruime en vooral droge plaats om te overwinteren, zodat schimmel geen kans krijgt.

Vandaag maken we een degelijke houten opbergkist, waarin we onze tuinkussens veilig kunnen opbergen.

 

Wat hebben we nodig?

 • 4 stevige houten planken voor de zijkanten van de kist (massief of multiplex 20 mm dik)
 • Houten plaat voor de onderkant van de kist (15 mm dik)
 • 4 houten planken: 2 voor de bogen van het deksel en 2 voor de zijkanten van het deksel
 • Schroeven
 • Nagels
 • Verf
 • Twee handvaten
 • Scharnieren
 • Veiligheidsbril
 • Vingerfrees
 • Boormachine
 • Houtzaag of decoupeerzaag
 • Frees

Werkwijze :

1)Hout kiezen

Let bij de aanschaf van hout op labels, zoals het FSC-label, zo ben je zeker dat het hout afkomstig is van verantwoord bosbeheer.  Kies in dit geval voor hout dat perfect buiten gedijt.

Voor de kist heb je stevig hout nodig. De kist in deze klus is 1,5 m lang en 50 cm hoog. Je kan het hout in de doe-het-zelf-zaak op maat laten zagen, maar je kan dat ook zelf doen.

2) Planken frezen

Maak onderaan de vier planken van de kist een uitsparing voor de vloerplaat met een freesmachine (zie tekening). Gebruik een vingerfrees.

Teken de uitsparing eerst af op de planken en frees ze uit. De vloerplaat zal dankzij deze uitsparingen niet tot op de grond komen. Opgelet: het is belangrijk dat de infrezing in de zijplaten en in de front- en achterplaat overal perfect op dezelfde hoogte gebeurt, zodat de planken na het in elkaar zetten van de constructie allemaal perfect op de grond rusten.

Vergeet ook niet op tijd te stoppen. Anders zie je de infrezingen wanneer je van op zij naar de kist kijkt.

3) Planken in elkaar zetten

Om de kist in elkaar te zetten, moet je een U-vorm maken, met bijvoorbeeld het voorpaneel en 2 zijpanelen. Schroef deze aan elkaar. Schuif de grondplaat hier in en breng vervolgens de achterkant erop aan.

Voor een authentieke look kies je best voor koploze nagels, die mooi in het hout verdwijnen. Je kan best voorboren als je een schroef dicht bij de rand in een plank wil draaien. Anders loop je het risico dat het hout gaat splijten. Het boorgat moet dan wel kleiner zijn dan de diameter van de schroef.

 4) Deksel maken

Het deksel is het kroonstuk van de opbergkist. Als je hier creatief mee omgaat, kan je van de kist echt iets moois maken.

Er zijn diverse oplossingen, zoals een boog, een vlak deksel of iets daar tussenin. In deze klus kiezen we voor een boog. Teken de boog eerst af op de plank die voor de beide zijkanten zal dienen. Zorg dat het hoogste punt van de boog perfect in het midden van de zijplank van het deksel komt.

Zaag nu met een decoupeerzaag de boogvorm uit. Om een vloeiende boogvorm te creëren kan je eventueel een flinterdun fineerplankje gebruiken. Gebruik de eerste zijplank om de boogvorm over te brengen op de tweede zijplank, zodat deze perfect op elkaar aansluiten.

Zaag de houten planken voor de voor- en achterzijde. De maat bereken je als volgt: lengte van de kist – 2x de dikte van de zijplanken van het deksel (lengte 150cm – 2x dikte 2cm). Nagel of schroef ze vast aan de bogen.

Om de bovenkant van het deksel volgens de kromming af te werken, gebruik je een reeks smallere plankjes die je met dunne nagels in de zijplankjes klopt. Zorg dat ze mooi op elkaar aansluiten zodat spleten en kieren tot een minimum beperkt blijven.

Maak het deksel vast aan de kist met een viertal scharnieren of een pianoscharnier.

5) Opbergkist afwerken

Als je de planken aan elkaar hebt geschroefd, kan je de schroeven camoufleren met een stukje kneedbare houtpasta.

Bevestig twee handvaten aan de zijkanten van de kist. Werk de kist naar wens af met een laag verf, beits of lak. Je kan natuurlijk ook een opening als handvat uitzagen. Doe dit best wel voordat je de kist in elkaar zet. Teken de omtrek van de handvaten af op de twee zijplanken met een potlood. Boor gaten in de potloodlijn. Plaats het zaagje van de decoupeerzaag in het boorgat en zaag langs de omtrek van de potloodlijn.

Meer weten? https://www.gamma.be/nl/houten-opbergkist-maken

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */