Cre-a-tief

Zelf een aardbeientoren bouwen

aardbeientoren

Ben jij ook gek van zomerse aardbeitjes en wil je graag zelf je eigen aardbeien kweken? Dan kan dit met de zelfgemaakte aardbeientoren.

De toren wordt gemaakt van eenvoudige materialen en is zelfs voor de minst gekwalificeerde tuinier een fluitje van een cent.

Wat heb je allemaal nodig voor dit project?

-een vijftal plastic kweekpotten met draineer openingen onderaan (de grootte kies je helemaal zelf; je kan dus ook op een kleine oppervlakte of op een klein terras je eigen aardbeien kweken) Je kan hiervoor zelfs gewone emmers gebruiken, waar je zelf gaten in prikt onderaan.

-boormachine met speciale boorkop om grotere gaten te maken

-plastic waterfles dezelfde hoogte ongeveer als de bovenste pot

-aardbeiplantjes

-potgrond voor groenten en fruit en een beetje compost

-gaatjesprikker

-hobbymes scherp

Werkwijze:

*Boor 12 gaten verdeeld over elke pot met de boormachine met speciale kop; op die manier heb je de juiste grootte gaten die nodig zijn om de plantjes goed te laten doorgroeien.

*Bereid nu het waterreservoir voor door de bodem van de waterfles te snijden en enkele gaten in de dop en zijkanten van de fles te prikken. Laat de dop goed vergrendeld op de fles zitten. Op die manier zal het water traag doorheen de gaten sijpelen. (waterbesparend)

*Plaats dit reservoir nu in het midden van een pot; dit wordt je bovenste pot. Het is ook enkel die pot die een reservoir nodig heeft.

*Vul die pot nu geleidelijk met potgrond en aardbeiplantjes; bovenop de toplaag leg je een laag met kiezelsteentjes, om de potgrond te bedekken en in de pot te houden bij het water geven.

*Plaats nu deze pot in een volgende pot en herhaal het proces van potgrond en plantjes, maar dan zonder de waterfles en de steentjes. Bouw op die manier je aardbeitoren verder op; je maakt hem zo hoog als je zelf wilt en/of ruimte hebt.

Als de toren vrij hoog is en je hem niet meer moet verplaatsen, plaats je best een stok in het midden, die doorheen alle potten loopt, om de stabiliteit te verhogen.

Je kan zo heel wat plantjes op een beperkte oppervlakte planten.

*Geef je toren in de eerste week een schaduwrijk plaatsje en voldoende water om zich te laten aanpassen aan de nieuwe plantwijze. Maak een beetje compost thee om wat extra voeding te geven in het begin.

Enkele tips:

Maak de gaten in de potten niet te groot, zodat er niet constant grond doorheen valt.

Draai de toren één keer per week, zodat alle plantjes zon krijgen.

Aardbeienplantjes maken voldoende uitlopers, als er enkele van de plantjes niet zouden aanslaan in het begin. Je kan hiermee de open ruimtes opvullen.

 

Bron: https://www.apieceofrainbow.com/diy-strawberry-tower/

Close
/* ]]> */