Wil je deze zomer een explosie aan kleuren in de tuin? Of wil je een saai hoekje opfleuren? Dan zijn zaadbommen de oplossing om in geen tijd kleur te creëren.

Zaadbommen zijn een combinatie van verschillende bloemzaden, die gebundeld worden in een pakketje klei, om dan te droppen op een plaats waar ze wortel kunnen schieten.

Oorspronkelijk was dit een idee overgewaaid uit het verre Amerika. Daar heeft het de catchy naam,   “Guerilla gardening” meegekregen, omdat het een methode van het volk was, om zelf kleine tuintjes te creëren door middel van zaadbommen, die willekeurig werden rond gestrooid.

Wat heb je nodig?

-Kleine zak pot- of zaaigrond

-Een halve kilo klei in poedervorm (kies voor klei die aan de lucht droogt)

-Drie tot vijf pakjes bloemzaad van inheemse bloemen (bv. klaprozen, korenbloemen, goudsbloemen, margrieten, juffertjes in’t groen enzovoort…) neem planten die bij mekaar passen wat betreft staanplaats, veel of weinig zon en water, grondsoort enz…

Let erop dat je winterharde bloemen kiest, die je nu reeds kan planten en die eventuele late vorst kunnen verdragen.

Werkwijze :

*Meng vijf eenheden klei en één eenheid potgrond.

*Voeg daarbij de inhoud van de pakjes bloemzaad. Meng goed dooreen.

*Benevel het mengsel met de plantenspuit, tot je een kneedbare kleibol krijgt.

*Verdeel de grote kleibol in kleine balletjes van twee tot drie centimeter doorsnede en rol ze mooi rond.

*Laat de balletjes enkele dagen drogen op een rustige plaats uit de zon.

*Leg de zaadbommen neer op een plaats die wat kleur kan gebruiken (bijvoorbeeld onder bomen en struiken, een verloren plaatsje in de border, een lelijke stoeprand…) Let er wel op dat de plaats voldoende aarde bevat, zodat de bommen kunnen wortelen en leg ze nergens waar er regelmatig gras gemaaid wordt, want dan is de bloemenpracht van korte duur.

Na een tweetal maanden kan je het resultaat van je kunstwerkje bewonderen, als de eerste bloemkopjes tevoorschijn komen.

Dit is een leuke opdracht om samen met de kinderen te doen en hen bewust te maken van het belang van bloemen in ons ecologisch systeem.

Veel plezier !!

Bron + instructiefilmpje : http://www.een.be/programmas/groenland/zaadbommen

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.

Close