Exterieur

Wonen in een massief houten woning

In een vorig artikel kon je reeds lezen dat hedendaagse woningen steeds kleiner worden, waardoor er op een kleinere oppervlakte gebouwd wordt. Naast die trend, zoeken we ook steeds meer woningen die snel opgetrokken kunnen worden. Zo zagen we reeds hoe modulair bouwen heel wat tijdbesparing met zich meebrengt.

Nog een manier om het bouwproces te verkorten, is het kiezen voor een massief houten woning.

Een houten woning kennen we vooral uit onze vakantieherinneringen als de houten chalets waar we met de familie verbleven tijdens een skivakantie. Maar die tijd ligt lang achter ons en de nieuwste houten woningen zijn ver weg geëvolueerd van die traditionele chaletbouw. Maar wat wel gebleven is, is de gezelligheid en warmte die een woning in hout uitstraalt.

massief houten woning

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een houten woning?

Voordelen:

*Een houten huis is natuurlijk, gezond, rustgevend en onderhoudsvriendelijk.

*Een houten woning heeft een zeer karakteristieke en unieke uitstraling, die staat voor warmte en gezelligheid.

*Onvermijdelijk, is de houten woning ecologisch en duurzaam en niet te vergeten, stevig en solide! (het is een flexibel materiaal dat zelfs aardbevingsbestendig is)

Een huis in hout kan mits een goed onderhoud, wel levenslang tot soms honderden jaren meegaan en dat in zijn natuurlijke vorm. En als het ooit toch afgebroken wordt, kan het in zijn geheel gerecycleerd worden.

Het hout voor de aanbouw van de woningen komt ook voort uit duurzame bossen, waarbij voor elke gekapte boom, een nieuwe in de plaats komt. Op die manier werk je ook bewust mee aan het behoud van de natuur.

*Een houten woning isoleert perfect en moet doorgaans minder verwarmd worden, wat voor een lager energieverbruik zorgt.

*De bouwtijd van een houten huis is opmerkelijk korter dan het bouwen van een huis in steen. Zo kan je stellen dat je houten woning er staat in 3 à 4 maanden, in tegenstelling tot steen dat toch minimum 6 tot 9 maanden in beslag neemt. Een serieuze tijdsbesparing. Dat komt vooral omdat een houten woning geen droogtijd vereist, een proces dat reeds op voorhand gebeurt. Dat scheelt uiteraard tijd achteraf.

*Een houten woning staat garant voor een gezond woonklimaat. Mede dankzij de stabiele luchtvochtigheid en een goede balans tussen die luchtvochtigheid en frisse lucht, krijg je als bewoner minder last van droge hoest, kriebels in de keel, spierpijnen, reuma enzovoort.

*Omdat hout poreus is en thermisch geleid, is er weinig verschil tussen de temperatuur van het hout en de temperatuur van de omgeving. Dit zorgt ervoor dat het traag afkoelt, waardoor de warmte wordt vastgehouden en je minder moet bijverwarmen, hetgeen heel wat bespaart op de energiefactuur.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het bouwen van een woning in massief hout?

Zoals bij alles, waar voordelen zijn, zijn ook een aantal nadelen.

*Soms is het iets moeilijker op stedenbouwkundig vlak, omdat een houten woning inderdaad nog te vaak in verband gebracht wordt met de typische chaletbouw.

*Omdat hout een licht materiaal is, kan het de akoestiek in de woning beïnvloeden.

*Ook brandverzekeringen durven voor een houten woning weleens meer aanrekenen, om de voor de hand liggende reden, dat het brandbaarder is, al wordt het hout tegenwoordig zodanig goed behandeld, dat sommige verzekeringen zelfs minder gaan aanrekenen.

*Een goede technische planning op voorhand is vereist bij de bouw van een houten woning, want achteraf kan er op dat vlak nog maar weinig aangepast worden.

*Bouwen in hout formules zijn vaak sleutel op de deur formules (dat is dan weer een voordeel voor de bouwer die zich geen zorgen wilt maken over zijn bouwproject, of daar gewoon de tijd niet voor heeft).

massief houten woning

Onderhoud

Een woning in hout vraagt betrekkelijk minder onderhoud dan een gewoon huis in steen bijvoorbeeld.

Meestal worden de planken en balken op voorhand reeds gebeitst en behandeld, waardoor ook tussenruimtes al een degelijke bescherming hebben tegen vocht onder andere.

De meeste leveranciers zullen het huis na aflevering nog een tweetal malen beitsen en/of schilderen.

Daarna is het aan te raden om dit om de 4 à 7 jaar te herhalen om een goede bescherming te verzekeren. Transparante beits beschermd minder lang en zal iets sneller aan vernieuwing toe zijn.

Uiteraard hangt de aard van het onderhoud af van de locatie en de invloed van weer en omgeving. Een kleine jaarlijkse controle, zal al snel bepalen wat er moet gebeuren, vooral wat betreft kleine scheurtjes die kunnen ontstaan na het zetten van het hout en die je gewoon kan dichtschilderen, of ramen en deuren die in het begin een beetje versteld moeten worden doordat ze na het zetten van het hout een beetje gaan klemmen.

 

Een woning in hout is voor de liefhebber, zeker een milieuvriendelijkere manier van bouwen en wie wil er nu niet de vakanties uit zijn kindertijd herbeleven?

Bronnen:

http://www.ibc.be/wonen-houten-huis-voordelen

http://www.laatjebouwen.com/web2/pages/hedendaags-bouwen/nieuwe-bouwtechnieken/voordelen-nadelen-houtbouw-houtmassiefbouw.asp

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */