Batibouw blijft de beurs voor bouwers en verbouwers. Van 16 tot 26 februari, kan je er opnieuw terecht voor alle nieuwigheden op het gebied van bouwen, verbouwen en inrichten.

Dat slimme toestellen steeds meer terrein winnen bij de plannen om een nieuwe woning te bouwen, maar ook bij de verbouwers duidelijk aan populariteit winnen, is duidelijk.

Omdat onze water en energiefactuur blijft stijgen, worden ook nieuwe toestellen op de markt gebracht die deze stijging kunnen opvangen en ervoor zorgen dat we gewoon minder verbruiken.

water besparen

Vooral wat onze waterrekening betreft, is het aan te raden dat we op zoek gaan naar andere manieren van water besparen.

In dat opzicht, worden een aantal slimme toestellen binnen domotica aan het publiek voorgesteld, die ons waterverbruik beperken, zelfs als wijzelf vergeten om hieraan te denken.

Daarnaast moet al dat water ook verwarmd worden, hetgeen ook onze energiefactuur de hoogte injaagt. Reden te meer dus, om al die nieuwigheden even voor te stellen, als je weet dat 200 liter water verwarmen voor een gezin neerkomt op een kleine 400 euro per jaar.

drinkwater

In eerste instantie is het belangrijk dat er gewoon minder water uit de kraan komt, zonder aan comfort te moeten inboeten.

Daarom zijn er nu reeds kranen op de markt, die in plaats van de normale 13 liter per minuut, het verbruik beperken tot de helft en minder, door de waterstraal te mengen met lucht, hetgeen reeds een enorme verbetering is en wat meer is, de consument voelt het verschil niet, tenzij op de afrekening.

 

Maar er is meer:

Met de nieuwste digitale kranen, kan je zelf je debiet op voorhand programmeren, alsook temperatuur en duur. Geen ellenlange douches met liters water meer, waarbij je onder de warme waterstraal de tijd vergeet.

Of wat dacht je van kranen die een automatische start- en stopfunctie hebben, waardoor je rustig je tanden kan poetsen en de kraan vanzelf afsluit gedurende het poetsen en opnieuw opstart als je wilt spoelen bijvoorbeeld. Geen geknoei meer in de badkamer, zorgt voor een ontspannende start van de dag en ondertussen bespaar je wel op je factuur.

 

Wat het toilet betreft kan het ook weleens fout lopen. Eén spoelbeurt kan al snel heel wat liters water verspillen. De twee keuzeknoppen hebben hierin reeds een groot verschil betekend, waarbij je kan kiezen tussen een volledige of een halve spoelbeurt en ook hier bestaat de mogelijkheid van een start-stop functie, waarbij je zelf je spoelbeurt kan stoppen.

Maar nu is er ook een speciaal douchetoilet op de markt, dat zelfs toiletpapier overbodig maakt ( je wordt als het ware gewassen na een toiletbezoek. Waterbesparend dat wel, maar hier zijn we nog niet zo van overtuigd… 😊

Douchetoilet

Ook in de tuin wordt op jaarbasis heel wat water verbruikt. Denk maar aan droge zomerdagen, waar je toch dagelijks je planten water geeft. Dit doet je waterrekening de hoogte inschieten.

Maar ook hier kan je heel wat water besparen, door gebruik te maken van hemelwater. Daarom wordt meer en meer geïnvesteerd in systemen die het regenwater recupereren, zoals er zijn reservoirs, filtersystemen, pompen en watercirculatie, die steeds zuiniger in gebruik worden.

 

Kortom, kom er alles over te weten, in Paleis 7 (waterbesparing) en Paleis 9 (slimme toestellen) van deze editie van Batibouw.

Bron: http://batibouw.media.twocents.be/water-besparen-zonder-aan-comfort-in-te-boeten

Comments are closed.

Close