Interieur

Interieur: Wat je allemaal kan met verf

Verf is nog steeds dé topper op vlak van aankleding van muren, plafonds en allerlei decoratie. vJe kan dan ook heel wat met een likje verf en er is voldoende keuze voor elk budget.

Zo is er bijvoorbeeld de krijtverf die een grote opmars kent, om bijvoorbeeld een verweerde look te creëren. De mooie matte en fluweelachtige uitstraling van krijtverf is uniek en geeft sfeer aan je muren en meubelen. Krijtverf bevat (de naam zegt het al) meer krijt dan gewone verfsoorten, met als resultaat een prachtig mat effect.

De meeste krijtverf is ambachtelijk geproduceerd, milieuvriendelijk, reukarm en bevat hoogwaardige pigmenten. Krijtverf heeft dan ook een uitstekende dekking, is heerlijk soepel (dus gemakkelijk te verwerken) én zeer vriendelijk geprijsd. Daarenboven bestaat ze in wel 160 heerlijke tinten, waaronder zachte krijtpastellen, vergrijsde taupekleuren, het blauw van Franse brocante, fris Scandinavisch wit en vergrijsd groen, het stoere grijs van beton, linnen, oud steigerhout of het warme zwart van leisteen enzovoort…

Krijtverf wordt vooral gebruikt bij het doorschuren van verflagen, antiekwas te verouderen of te patineren, kleureffecten aan te brengen, of te whitewashen (verdunnen met water). Het best, breng je de verf aan met met een blokkwast voor muren en een acrylkwast voor meubelen.

Krijtverf kan aangebracht worden op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, (behang)papier, muren etc. Op lastige ondergronden (kunststof, metalen) kan eerst een universele primer worden aangebracht.

Krijtverf is daarenboven heel goed reinigbaar.

In onze blog vind je tal van voorbeelden met het gebruik hiervan.

Verder geven we jullie graag enkele tips mee, om op een juiste manier te schilderen.

 1. Gebruik verschillende kleurschakeringen in een kamer om hem zo meer te laten spreken. Allen bleke tinten gebruiken in een kamer kan de kleuren er zwak en saai doen uitzien, alleen grijstinten gebruiken geeft een monotoon effect en alleen donkere kleuren gebruiken zal de ruimte er somber en dreigend doen uitzien.
 1. Alle kamers een andere kleur geven kan je best alleen doen als er een ruimte is tussen de kamers. Denk aan foyers, halletjes, en trappen. Die kun je dan grijs schilderen om een overgang te creëren.
 1. Kies een kleur uit voor je huis en gebruik deze in verschillende hoeveelheden in iedere kamer. Zo kan het in één kamer de dominante kleur zijn, in een andere kamer de ondersteunend kleur, in een derde kamer alleen maar een accent, in een vierde de kleur van een accessoire, enz. Deze techniek zal in het hele huis harmonie creëren.
 2. Lichte kleuren zijn open en luchtig. Ze laten kamers er groter en helderder uitzien. Donkere kleuren zijn gesofisticeerd en warm, ze geven een kamer een intieme uitstraling.
 3. Verf de muren tot aan de zoldering om zo de kamer hoger te doen lijken. Is er een welving in de muur, schilder die dan in dezelfde kleur. Een lichte kleur kan de zoldering er ook hoger doen uitzien.
 4. Om een zoldering lager te doen lijken of de kamer gezelliger, kan je de verf best tot op zo’n 20 centimeter onder de zoldering laten komen.
 5. Creëer een langere, smallere kamer door de kortere muren een donkerdere kleur te geven dan de lange.
 6. Om een kamer te verkrijgen die eenheid uitstraalt, kun je bij de plafondverf een likje van de kleur van de muurverf doen.
 7. Een handige tip: verf alle deurlijsten, raamomlijstingen, balken,… in dezelfde kleur (bijvoorbeeld gebroken wit). Zo zorg je ervoor dat er altijd een vergelijkend element is in de kamers en houd je ook het kleurenpatroon wat luchtiger.
 8. Je hebt wellicht meubels of interieuraccessoires die niet bij de rest van je interieur passen. Lees dan, voor je ze weggeeft -of weggooit-, eerst even dit. Waarom voorzie je ze niet van een laagje verf? Het is minder kostelijk dan je een nieuw meubel aan te schaffen en bovendien bespaart het je heel wat tijd aan zoekwerk.

Wat te doen bij afbladderende verf?

De meest voorkomende oorzaken voor dit fenomeen :

*Als een muur in direct zonlicht staat, kan ze warm of zelfs heet worden. Wanneer er dan verf op aangebracht wordt, zullen de solventen in de verf heel snel verdampen. Dan wordt er een luchtbel tussen de verf en de muur gevormd. Verven in direct zonlicht of op hete oppervlakken vermijd je dus best.

*Bij een vochtig oppervlak kunnen er ook problemen ontstaan. Er zal te weinig aanhechting zijn tussen de verf en de muur. Voor je begint te verven, moet je er dus zeker van zijn dat het oppervlak volledig droog is. Als de vochtigheid aanwezig blijft, moet je eerst de oorzaak daarvan zoeken en wegwerken.

*Als de verf blootgesteld wordt aan regen, dauw of vochtigheid in het algemeen kort na het verven, kan dit afpellen veroorzaken. Je moet zeker vier uur drogen incalculeren als je buitenmuren wil verven. Hou dus het weerbericht in de gaten.

*Ook oudere lagen verf kunnen beginnen afbladderen. De enige oplossing hier is de plaatsen waar de verf afbladdert, opnieuw verven.

Hoe oplossen?

Eerst en vooral moet de afgepelde verf verwijderd worden. Dit kan gebeuren door de verf eraf te schrapen. Wees hierbij voorzichtig voor stofdeeltjes: die kunnen ongezond zijn. Er kan ook geschuurd worden.

Probeer te bepalen of het afpellen veroorzaakt werd door vochtigheid of door hitte. Hiervoor kan je kijken of er verf onder zit of ruw hout. Ruw hout wijst op vochtigheid, verf wijst op warmte. Als vochtigheid het probleem blijkt, moet je eerst de oorzaak ervan oplossen voor je opnieuw verft. Oorzaken kunnen zijn: kalk rond muren en ramen die weg is, verstopte goten, slechte zolderventilatie, vochtigheid in de kelder en vegetatie te dicht bij het huis zodat er niet genoeg luchtcirculatie is rond het huis.

Het is altijd goed om een voorbereidende laag aan te brengen voor je begint te verven. Deze laag moet natuurlijk volledig droog zijn: trek dus twee dagen uit. Daarna kan je eindelijk beginnen verven.

Goed materiaal is het halve werk :

 • Kies voor degelijke verfkwasten die hun haar niet verliezen
 • Rollers
 • Verfpotten: Gebruik om te verven best plastic verfbakjes. Potten met een schroefdeksel zijn het meest geschikt om de verf in te bewaren.
 • Sponzen, lappen: om af te werken, schoon te maken, enz.
 • Plakband: om delen van de muur af te dekken en scheve lijnen te voorkomen
 • Afdekmateriaal: om je meubels en de rest van het interieur tegen spatten te beschermen kun je plasticfolie of katoenen lakens gebruiken.

Tenslotte, het schilderen zelf :

*Roer de verf grondig om tot ze een egale kleur vertoont. Sommige bestanddelen uit de verf zijn misschien komen bovendrijven of naar onder gezakt. Zo kan het pigment niet meer gelijkmatig verdeeld zijn over de verf.

*Gebruik een plat houten roerstokje en draai van onder naar boven. Het is aan te raden ook tijdens het verven af en toe de verf om te roeren.

*Begin met het schilderen van de randen van de kamer (plafond, deurlijsten, plinten, enz). Neem vervolgens de verfrol, doop hem in de verf en rol hem uit over de rooster in de bak.  Breng de verf aan in verticale banen en vervolgens in horizontale.

*Werk voordat je een pauze neemt eerst een volledig vlak af. Als je het verven langer onderbreekt, moet je de kwasten en rollen goed uitwassen.  Een verfkwast kun je schoonmaken in een kwastenreiniger of terpentine, daarna uitspoelen en laten drogen, Of bewaren in een plastic zak, zodat de verf niet opdroogt.

*Vermijd stof in de kamer tijdens het aanbrengen van de laatste verflaag. Dweil de vloer of houd hem vochtig. Zorg ervoor dat er in andere delen van het huis niet gewerkt wordt.

*Verlucht de ruimte na het verven. Als je de verwarming aanzet, kan je het drogen van de verf versnellen. Zorg ervoor dat het binnen niet tocht.

HAPPY PAINTING !!

 

Close
/* ]]> */