Exterieur Interieur

Vorstschade aan waterleidingen voorkomen

waterleiding

In onze streken komen langdurige periodes met strenge vorst minder voor, maar toch kunnen een paar dagen vorst of een plots dalende temperatuur tot -5°C en meer al voldoende zijn, om gevoelige leidingen te bevriezen. Het beste is dat je op voorhand de waterleidingen beschermt tegen eventuele vorstschade.

Er zijn een aantal zaken die je kan doen, als er vorst voorspeld is, om vorstgevoelige delen te beschermen:

waterleiding

Controleer of je hoofdkraan nog in goede staat is; een kraan die slecht afsluit kan voor problemen zorgen. Als je waterkraan en watermeter in een koude omgeving staan, moet je dubbel waakzaam zijn voor bevriezing. Denk maar aan kelders, onafgewerkte zolderruimtes, tuinhuisjes…

Kranen die in de winter niet gebruikt worden, zoals buitenkraantjes, laat je best leeglopen om daarna de kraan goed dicht te draaien en te beschermen.

Breng dus vooral op die gevoelige plaatsen voldoende isolatie aan. Hou er ook rekening mee, dat hoe groter de omvang van de leiding is, je ook een dikkere laag isolatie moet aanbrengen.

Gebruik isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van waterleidingen. (sommige mensen denken dat een dikke lap stof rond een kraan voldoende is om te isoleren, maar niets is minder waar.)

Bescherm vooral de bochten en verbindingsstukken, die zijn het gevoeligst voor barsten.

Heel belangrijk:

Buitenleidingen moeten met speciale waterdichte isolatie beschermd worden. Natte isolatie heeft totaal geen nut meer, waardoor de bescherming helemaal wegvalt. Voor deze en voor leidingen in onverwarmde ruimtes is het sowieso beter om een vakman te raadplegen, omdat gewone isolatie niet eindeloos beschermt.

isoleren

Wat te doen, als je leiding toch bevroren is?

Als er plots geen water meer uit de kraan komt, heb je wellicht te maken met een bevroren leiding.

Ga heel voorzichtig te werk als je probeert de leiding te ontdooien.

-Sluit in de eerste plaats de hoofdkraan. Als er toch ergens een barstje is, kan het water niet doorsijpelen als de leiding ontdooit.

-Gebruik geen heet water of vuur op de bevroren leiding; dit kan ervoor zorgen dat ze barst. Een haardroger is een betere manier om de leiding rustig te ontdooien.

-Begin met ontdooien van een binnenleiding daar waar het water uit de kraan komt en werk zo verder naar de hoofdkraan toe, niet andersom.

-Draai de kraan voorzichtig open na ontdooiing, omdat er steeds barstjes kunnen optreden.

Tot slot:

-Ga je op vakantie in de winter?

Laat de verwarming aanstaan. Zorg ervoor dat de temperatuur in ruimtes niet onder de 15 graden gaat. Ook ’s nachts is dat belangrijk. Een koude ruimte vraagt ook gewoon veel meer energie om op te warmen.

-Zorg ervoor dat je alle ramen, deuren en kieren goed afsluit, dat er geen tocht binnen kan. Dit verlaagt de kans op bevriezing.

-In ruimtes die je niet kan verwarmen, kan je een speciaal elektrisch verwarmingslint aanschaffen. Een vakman kan je hierbij helpen.

Ga niet zelf aan de slag om te proberen bevroren of gebarsten leidingen te repareren, maar raadpleeg best een vakman om verdere schade te beperken.

Meer weten?

http://www.water.nl/hoe_bescherm_ik_mijn_waterleiding_tegen_vorst.htm

 

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */