Cre-a-tief

Voedertafel voor vogels

Voedingstafel voor vogels

Een voedertafel voor vogels is iets wat niet mag ontbreken in jouw tuin. Vogels hebben soms moeilijkheden met eten te vinden en komen dan wat in de tuin ploegen op zoek naar wat wormen. Waarom maak je niet gewoon zelf een voedertafel waarop zij rustig op hun gemak ook kunnen genieten van wat vogeleten? Zij zullen je dankbaar zijn!

Benodigdheden:

 

 • Een houten wijnkistje
 • Vier latjes van ongeveer 25 cm
 • Een zaag
 • Hamer
 • Trektang
 • Hout beitels

 

 • Plooimeter
 • Schuurpapier
 • Latje
 • Nagels
 • Potlood

werkwijze:

Stap 1: Demonteer het wijnkistje :

Aan de hand van twee hout beitels en een hamer kan je beetje bij beetje de bovenkant, onderkant en de vier zijkanten losmaken. Ga voorzichtig te werk zodat de fijne planken niet breken. Verwijder eventuele achtergebleven krammen en nagels.

Stap 2: Voor de bodemplaat van je voedertafel kies je ofwel de bodem van het kistje, ofwel het deksel. Neem de dikste van de twee (meestal de bovenkant van de kist). Met de dunste van de twee maak je randjes om afwaaien van het voedsel te verhinderen (zie verder).Het dak van de voederplank wordt gevormd door de twee lange zijkanten. één van de korte zijkanten heb je niet nodig. Op de andere teken je onderstaand patroon over.

Stap 3: Zaag de gearceerde delen weg. Hou rekening met de dikte van je zaagblad en met je vingers. Je bekomt dan de plankjes zoals hieronder.

Stap 4: Nagel de twee dakpanelen ( de lange zijkanten van de oorspronkelijke wijnkist) vast op de schuine kanten van het verzaagde plankje. Drie nageltjes per zijde kunnen volstaan. Gebruik geen te dikke nagels, of het hout gaat splijten.

Stap 5: Plaats nu twee van de vier latjes van ongeveer 25 cm lengte onder de bijeen getimmerde stukken. Plaats ze evenwijdig met de korte schuine rand van de zijkanten, zodat ze net boven de dakrand uitsteken. Teken met een potlood het stuk af dat boven het dak uitsteekt.

Aan de andere kant gebruik je een rechte lat. Plaats die evenwijdig met de onderzijde van de zijkant, duidt ook hier aan wat weggezaagd moet worden. Zaag tenslotte weg wat je aangeduid hebt. Doe hetzelfde voor de twee andere latjes.

Stap 6: Nagel de vier latjes op hun plaats vast. Nu ontbreekt enkel nog de bodemplaat.

Stap 7: Zaag van de dunste grote plank (bodem of deksel van de kist) vier stroken af van een goeie centimeter hoog. Nagel deze langs de zijkant van de bodemplaat vast. Laat kieren van enkele centimeter zodat regenwater weg kan, en zodat je de plank ook kan schoonmaken.

Stap 8: Nagel de bodemplaat vast op de vier latjes. Eventueel nog schilderen met een natuurvriendelijke beits of verf en de voederplank is klaar. Rest nog ophangen (oogvijzen bovenaan of op een paal plaatsen, vogelvoer er op en overgaan naar de laatste stap.(Bron : eigenwijzetuinbe)

Drink een goed glas wijn, met zicht op je voedertafel.

 

Close
/* ]]> */