Cre-a-tief

Vintage onderleggers maken

Ik kan me als kind nog goed de kanten onderleggertjes herinneren die bij mijn grootmoeder op de kast lagen, maar ook de volgende onderleggers zullen sommigen onder jullie zeker nog herkennen. En omdat alles terug komt, tonen we jullie vandaag een projectje, om zelf zulke nostalgische vintage onderleggers te maken.

Maar niet alleen kan je ze gebruiken als onderlegger om kasten te beschermen tegen krassen, maar je kan ze ook perfect als onderlegger voor borden gebruiken op de feesttafel en met de Kerst voor de deur, kan je je kleuren zo uitkiezen dat ze mooi bij de feestelijke tafeldecoratie passen.

Wat heb je nodig?

  • Oude t-shirts in verschillende kleuren, of één kleur, naargelang de bestemming van de onderleggers.
  • Naald en draad
  • Schaar
  • Meetlat
  • Veiligheidsspelden

Werkwijze :

*Selecteer de t-shirts en de kleuren die je wenst te gebruiken. Leg ze open en vouw mooi plat.

*Vouw de t-shirts dubbel naar de voorkant.

*Met de schaar, knip je het bovenste deel, waar de mouwen zitten eraf. Daarna knip je de t-shirts in twee, zodat je twee gelijke helften bekomt.

*Knip dan gelijke stroken van ongeveer 10 cm breed. Doe dit bij alle t-shirts, zodat je een bundel stroken krijgt. Je hebt er behoorlijk wat nodig, al naargelang de grootte van je onderleggers en het aantal dat je nodig hebt.

*Kies drie kleuren uit om te beginnen ; leg ze op mekaar en bevestig ze bovenaan vast aan mekaar met een veiligheidsspeld.

*Nu ga je de drie strengen stof samenvlechten. Ben je met twee, dan kan één iemand de stof strak houden, terwijl de ander vlecht, maar als je alleen ben, kan je de vlecht met de veiligheidsspeld ophangen, zodat je makkelijk kan vlechten.

*Als je op het eind van de stof komt, leg je reeds een nieuw streng stof onder de eerste en vlecht je de nieuwe streng gewoon mee tussen de andere stof. Je kan hier bijvoorbeeld ook een nieuwe kleur toevoegen.

*Doe dit verder tot je de gewenste lengte bereikt hebt.

*Op het eind van jouw lange vlecht, zet je met een veiligheidsspeld, de stof vast, zodat de vlecht niet kan uiteenrafelen.

*Neem nu naald en draad. Naai eerst en vooral het einde van de vlecht vast ; de speld mag nu weg.

*Rol de vlecht een klein stukje op en naai vast met een paar steekjes.

*Rol op dezelfde manier verder op en naai regelmatig vast, tot je de stof helemaal hebt opgerold.

*Op het eind, vouw je het laatste stuk stof naar achteren toe en naai je het daar vast. De kant waar je de naaisteken ziet, leg je gewoon onderaan. De mooie kant ligt dan naar boven gericht.

KLAAR !!!

Bron : http://littlehouseontheprairie.com/old-fashioned-braided-rug-placemat/

call2action_post_mag

Close
/* ]]> */