Tuin

Vijveronderhoud in juni

Elke maand nemen we een kijkje in de tuin wat betreft de voornaamste onderhoudswerken. Heb je een vijver in de tuin? Dan weet je dat ook in juni het vijveronderhoud niet stopt. Omdat planten (en vooral ook onkruid) enorm uitlopen in deze -in de volksmond ook weleens groeimaand genoemd- moet er veel aandacht besteed worden aan overwoekeringen.

Ook de planten in de vijver groeien massaal naar het wateroppervlak. Als het wateroppervlak dicht dreigt te groeien is het verstandig de vijverplanten uit te dunnen. Beperk het aantal leliebladeren door deze onder het waterniveau af te knippen. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciaal gereedschap. Te dicht op elkaar groeiende leliebladeren steken later boven het water uit, waardoor ze gevoeliger zijn voor de leliekever en eerder afsterven.

In juni waait er veel stuifmeel en ander stof op en in de vijver. Hou daarom het oppervlak van het vijverwater helder met behulp van een oppervlakte afzuiger, bijvoorbeeld een Pond Skimmer. Let erop dat de KH-waarde of carbonaathardheid hoog genoeg blijft in deze periode. Dit resulteert in kraakhelder water en voorkomt algengroei.

De KH-Waarde bepaalt het ‘zuurbindend vermogen’, wat weer belangrijk is voor de groei van zuurstofplanten. De KH-waarde kan worden bepaald met behulp van speciaal daarvoor bedoelde testen. Gebruik eventueel handige vijverapps om de KH-waarde te op te slaan en te monitoren.

Voor de meeste vissen in de vijver is het noodzakelijk om deze te beschermen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen verkrijgbaar. Jonge visjes kun je nu bijvoeren met fijngewreven visvoer, bijvoorbeeld 3-Colour Pellet Food. Ze groeien dan snel en na 10 tot 12 weken worden ze door de andere vissen niet meer gejaagd. Ziekteverschijnselen doen zich nu vooral voor bij de nieuwe vissen in de vijver.

Bij een invasie door bladluizen is het vaak voldoende de bladeren met een tuinslang af te spuiten. De luizen vallen in het water en worden zo tot een geliefde prooi voor de visjes. Wees in het bijzonder op uw hoede voor waterleliekevers. Het zijn vooral de gitzwarte, ongeveer 1 cm lange, larven van deze minuscule kevertjes die de boosdoeners zijn. U kan ze met de hand van de waterleliebladeren plukken.

Kikkers zijn de beste bondgenoten in de strijd tegen deze rupsjes die op letters lijkende beschadigingen veroorzaken.

In de zomer kunnen er ook rupsen van verschillende soorten kleine motvlinders worden aangetroffen op de bladeren van waterlelies. Ook deze rupsen kunnen handmatig worden verwijderd.

Heeft u nog steeds last van weelderig groeiende draadalgen? Dan haalt u ze er in een handomdraai uit met de vijverwieder.

Hoe?

  • Plaats de vijverwieder midden in de te verwijderen planten (algen, zuurstofplanten, plantenresten).
  • Draai de borstel rond tot deze vol hangt.
  • Haal de borstel uit het water.
  • Trek aan het handvat. De borstel verdwijnt volledig in de steel en het onkruid komt los.
  • Duw het handvat terug in de steel en de borstel komt terug tevoorschijn.

Bronnen :

http://www.velda.nl/vijveronderhoud/kalender/juni/

http://www.tuinadvies.be/artikels/vijverkalender_in_juni.htm

Close
/* ]]> */