Exterieur

De Vijver nieuw leven in blazen : Lente onderhoud

lente onderhoud

Maart en april zijn de maanden waarin de vijver opnieuw tot leven komt en waarin we aan het lente onderhoud beginnen. Zowel natuurlijk materiaal als de vissen zelf, herleven in de lente en herstellen van de lange wintermaanden. Maar daarnaast gaan ook bacteriën en andere ziektebrengers razendsnel aan de slag. Hoogtijd dus voor de nodige onderhoudswerken om je vijver weer tiptop in orde te krijgen.

De beplanting

Het is belangrijk dat je nu alle afgestorven groen materiaal verwijdert uit het water. Tegelijkertijd kan je ook nieuwe planten zetten en/of delen en herplanten. Dit zal onmiddellijk de vijver een propere en verfrissende look geven. Controleer ook de wortels van de waterplanten (vooral de waterlelies) en vervang het grind in de mandjes.

Andere planten moeten teruggesnoeid worden (moerasplanten); doe dit pas als de vorst verdwenen is.

Drijfplanten hoef je nu nog niet aan te pakken, maar als de temperatuur boven de 15°C komt, mag je wel de niet winterharde soorten weer in de vijver plaatsen.

Ook de echte zuurstofplanten laat je best met rust tot de zomermaanden. Die moeten zich eerst opnieuw herstellen.

Het water in de vijver

Na een lange winter is de waterkwaliteit van de vijver gedaald. Vooral de zuurtegraad (PH) moet terug opgekrikt worden, om het leven in de vijver optimaal te laten verlopen. (test hiervoor ook de carbonaarhardheid) Bekijk ook hoe het gesteld is met de hardheid van het water om te vermijden dat er zich vroegtijdig algen vormen.

Hou vooral rekening met de groei van draadalgen; net als onkruid in de tuin, groeien zij ook veel sneller dan de gewone planten en zijn ze geen makkelijke gasten in de vijver; ze nemen zuurstof en licht weg dat onontbeerlijk is voor de waterplanten.

Het beste is ze zoveel mogelijk voorkomen door een preventief product te gebruiken. Heb je toch al last van draadalgen? Verwijder ze dan zoveel mogelijk met de hand en blijf dit doen, om te vermijden dat er verstoppingen optreden.

Gebruik daarnaast ook een product tegen zweefalgen, die ervoor zorgen dat het water groen wordt bij warmere temperaturen.

Controle omlijsting

Het voorjaar is de beste tijd om de vijver in zijn geheel te controleren op schade. Nu de plantengroei en de vissen nog niet zo actief zijn, kan je zonder probleem klusjes en herstellingen uitvoeren. Ook pompen en filters dienen goed gecontroleerd en getest te worden; zij zijn heel belangrijk voor het goede verloop van het vijver seizoen. Controleer ook meteen of de bacteriecultuur optimaal is en vul aan indien nodig.

De vissen

Nu de vissen actiever worden, kan je ook goed nagaan of ook zij de winter goed doorgekomen zijn. Kijk of de vissen voldoende actief zijn en controleer hun uiterlijk op rare knobbels, schimmels, parasieten enzovoort. En let op hun zwemgedrag om te vermijden dat zieke vissen je andere exemplaren aansteken. Zieke vissen zet je apart om ze te behandelen.

Het is ook beter om in het voorjaar nog geen nieuwe vissen in de vijver te plaatsen.

Wees ook nog zuinig met voedsel en beperk tot licht verteerbare voeding.

Een tip om de vijver zo snel mogelijk op een natuurlijke manier te ontdoen van algen:

*Plaats voldoende waterslakken in de vijver. Zij zijn wat de grasmaaier is in de tuin en grazen alle algen weg. Ook mosselen kunnen hierbij helpen; zij pakken de zweefalgen aan, vooraleer ze teveel uitgroeien.

Veel meer weten over de vijver in het voorjaar?

http://www.schonevijver.nl/contents/nl/d72_vijver-voorjaarsonderhoud.html

Close
/* ]]> */