Verhoogde borders zie je in steeds meer tuinen. Je hebt ze in verschillende vormen maar allemaal zijn ze bedoeld om meer dynamiek in uw tuin te brengen. U kunt onder andere kiezen uit een houten of stenen borderrand. Ook in de uiteindelijke hoogte hebt u vrijheid om te kiezen wat u mooi vind.

In ons voorbeeld, kiezen we voor een border uit borderrollen.

Wat heb je nodig?   

  • Borderrollen (25cm hoog)
  •  Borderrollen (40cm hoog)
  •  Houten latjes (ruw, 2x3cm)
  •  Tuinaarde
  • Tuinplanten
  • Hark
  • Gieter en schepje
  • Landmeter/waterpas
  • Rubber hamer
  • Spade

Werkwijze :

1.Meten en begrenzen

Meet de tuin op met een landmeter en teken een schaalmodel van uw tuin op papier. Voor meer informatie, klik op meten van lengte en breedte. Geef op de tekening aan waar de borders moeten komen. Zet de borders uit met behulp van een landmeter en houten latjes.  Verzaag de panlatten tot korte paaltjes (50cm lang) voor het markeren van de bordergrenzen. Begin met het uitzetten van de lage borders.

 Tip!

Zeker in een kleine tuin is het aardig om met verschillende niveaus te werken. Geef in de tekening ook de hoogte van de verschillende borders aan.

2.Uitgraven

Graaf eerst op de grenslijn van de hoge borders een gleuf uit van 10cm diep. Rol de borderrol uit en plaats hem in de gleuf.

3.Dieper slaan

Sla de border nog 5cm dieper de grond in met de rubber hamer. Meet of de bovenkant horizontaal loopt m.b.v. een waterpas.

4.Tuinaarde

Breng op dezelfde manier de borderrollen aan voor de lage borders. Vul de borders met tuinaarde.

5.Plantenbak in terras

Voor een plantenbak midden in het terras: Verwijder 4 terrastegels.

6.Borderrol aanbrengen

Graaf langs de rand een sleuf van 10cm diep. Breng de borderrol aan en tik deze aan met de rubber hamer.

Tip!

U kunt de plantenbak op het terras naar believen uitbreiden met behulp van sierpotten van verschillende hoogte.

7.Plantenschema maken

Vul de plantenbak met tuinaarde. Maak een plantenschema voor de nieuwe borders. Denk van tevoren goed na over een logische verdeling qua hoogte, zon- en schaduwbehoefte, bloeitijd en kleur. Zet de planten in de aarde en geef ze ruim water.

Bron : https://www.gamma.nl/borders-en-plantenbakken-maken

Uiteraard was dit maar één voorbeeld en  zijn er nog tal van andere materialen om een verhoogde border te maken. (zie foto’s)

Er zijn ook een aantal tips en voorwaarden waaraan een verhoogde border het beste aan kan voldoen om uw planten de beste kans te geven te leven en te groeien.

 Tip 1: Zorg voor voldoende goede grond bij grote planten of bomen

Zorg er voor de grotere planten en boompjes altijd voor dat u het gat zo diep mogelijk maakt. Beter nu wat meer tijd en energie kwijt voor een groot gat dan dat u over vier jaar ontevreden bent over uw boompje of stuik, of hem zelfs moet vervangen omdat hij dood is gegaan.

Tip 2: Let op uitdroging in de zomer

Omdat een border boven de rest van uw tuin uitsteekt zal deze ook eerder uitdrogen in de zomer. Ten eerste omdat water nu eenmaal wegzakt naar diepere lagen maar ook omdat de zon uw border opwarmt aan de zijkanten. Vooral kleinere plantjes die u aan deze rand hebt staan moet u zo nu en dan extra water geven.

Tip 3: Voorzie de border af en toe van nieuwe grond

Het kan zeker geen kwaad om elk jaar of om het jaar zo veel mogelijk grond uit uw border te halen daar waar weinig planten en wortels zitten. Deze grond kunt u vervolgens weer aanvullen met verse grond waar uw planten van kunnen groeien.

Tip 4: Bemest uw border

Wanneer u oude grond eruit halen en nieuwe grond toevoegen te veel werk vind kunt u er ook voor kiezen om uw border te bemesten. Op deze manier verrijkt u de oude grond opnieuw met verse voedingstoffen voor uw planten. Ga eens naar een tuincentra of kweker om advies in te winnen.

Tip 5: Bescherm planten tegen strenge vorst

Strenge vorst kan in elke tuin planten doden. Zeker wanneer de vorst diep in de grond trekt. Maar een verhoogde border is hier nog extra gevoelig voor. Want de border koelt nu eenmaal sneller af dan een gewoon stuk tuin.

Er zijn een aantal manieren om uw planten te beschermen :

– Zet sterke laag groeiende groenblijvende planten bij planten die niet goed tegen vorst kunnen. U kunt dit navragen bij het tuincentrum in uw buurt. Sommige soorten zijn hier goed voor geschikt.

– Leg hooi of stro rondom de planten die niet goed tegen vorst kunnen. Het kan al veel schelen wanneer u bij de voet van de plant een zone creëert die isoleert en koude wind wegneemt. Stro is hier een geschikt natuurproduct voor, er kan zelfs een laag sneeuw op komen te liggen in de winter.

– Leg een plastic of keramiek bloempot om de voet van uw plant en vul deze met dode bladeren. Op deze manier creëert u ook een gebied rondom de plant die isolerend werkt en zo de vorst tegen gaat.

Meer weten? http://www.info-paleis.nl/ip-huis-en-tuin/101-ip-tuin-sub-menu/135-ip083-tips-bij-het-zelf-aanleggen-van-een-verhoogde-border.html

Comments are closed.

Close