Tuin

Verhalen uit de tuin: De vrouwelijke vrouwenmantel

vrouwenmantel

Alchemilla vulgaris ofwel vrouwenmantel, een lid van de rozenfamilie, groeit bij ons tussen mei en juli, met heldergroene stengels en kleine lichtgroene bloemen.

De plant wordt een echte vrouwenplant genoemd en is reeds sinds het begin der tijden gelinkt aan vrouwen.

Zo wordt ze in contact gebracht met de Germaanse godin Freya als de mantel van Freya, de godin van vruchtbaarheid, waarbij volgens de Noorse mythologie, de tranen van Freya, die getrouwd was met Od en die op mysterieuze wijze verdween, op de bladeren van het vrouwenblad werden terug gevonden.

In het Duits spreekt men ook weleens van moederkruid of bewaarster van tranen, dat dan weer terug verwijst naar de oude Alchemisten (waar ook de naam Alchemilla vanaf stemt), die heel vroeg in de ochtend de dauwparels (of tranen, die ze hemelwater noemden) van de plant verzamelden, om de Steen der Wijzen te creëren.

Nog later wordt ook Maria gelinkt aan de krachten van de vrouwenmantel.

Die krachten werden vooral op geneeskundig vlak gewijd aan de maan, waarbij ook de druppels bij volle maan werden verzameld omdat dit het vruchtbaarste moment is van de maand. Die werden dan in donkere flessen bewaard om hun kracht vast te houden.

De plant zelf werd ook als heilig gezien, die de kracht bezat om de maagdelijke staat van de vrouw te herstellen en haar vrouwelijke krachtsymbolen opnieuw te laten floreren.

Vrouwen die zwanger wilden worden, moesten in een bad met vrouwenmantel zitten, om de conceptie te bevorderen en het zou ook helpen tegen bloedingen en braken.

De Alpenvrouwenmantel zou de sterkste werking hebben en door zijn ronde vormen heel erg met de vrouw vergeleken worden, met name het zachte Venustype.

Alchemilla komt van het Arabisch alkemelych, omdat de plant voor proeven van Alchimisten heeft gediend.  Alchemilla werd wel vertaald als kleine alchimist.

In Arabië betekent al-kimija een vloeistof en het Egyptisch woord chemi betekent het land Egypte, het verborgene en zo betekent de naam oorspronkelijk de Egyptische of geheime wetenschap, dit was later geheime of zwarte kunst. Een latere uitdrukking was scientia chimiae op het eind van de 3de eeuw en later bij de Arabieren alchimie.

Het is de magische plant.

Een zo krachtige plant heeft een Christelijk aureool nodig. Vrouwenmantel heet zo omstreeks 1500 naar de grote, ronde en ietwat gevouwen bladeren die met een mantel vergeleken werd die Maria op heiligenbeelden draagt.

Bron: http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/vrouwenmantel.htm

Close
/* ]]> */