Tuin

Verhalen uit de tuin: Hoe dicentra formosa een bloedend hard werd

dicentra formosa

Elk week gaan we op zoek naar bijzondere verhalen over planten en bloemen die in de tuin bloeien. Deze maand zien we tussen het groen vaak de roze hartvormige bloemen van de dicentra formosa opduiken.

De ietwat doorhangende bloemetjes op een rijtje, kennen we beter als het gebroken hartje, een voorjaarsbloeier in de tuin die we in wit, roze en paarstinten tegenkomen.

De bloemen met wit centrum hangen naast elkaar aan de lange, overhangende bloemstengels. De twee buitenste, roze kroonbladeren vormen samen een hartje, terwijl de twee binnenste, witte kroonblaadjes eindigen in een traantje, dat vanuit het hartje tevoorschijn komt. De witte kroonblaadjes omgeven de stempel en de meeldraden.

De vorm van deze bloem zou ontstaan zijn uit een aantal legenden in een ver verleden.

*Een Japanse legende vertelt het verhaal van een jonge man, die hopeloos verliefd wordt op een rijke jonge vrouw.

Om haar hart voor zich te winnen, schonk hij haar dure en exclusieve geschenken. Zo gaf hij haar het zachtste geschenk ooit, in de vorm van twee super zachte konijntjes, maar de vrouw die de liefde voor de man niet deelde, aanvaardde zijn geschenk, maar verklaarde dat zij zijn liefde niet kon beantwoorden.

De jonge man, teleurgesteld als hij was, liet zich niet uit het veld slaan en bracht haar meer geschenken. Zo schonk hij haar de volgende keer de prachtigste slippers voor haar koninklijke voeten. Ook nu weer aanvaardde ze zijn geschenk, maar opnieuw wees ze zijn liefde af, tot grote spijt van de jongeling.

De jonge man die tijd, noch moeite, noch geld had gespaard om de vrouw te veroveren, deed een laatste wanhopige poging om haar voor zich te winnen en bracht voor haar de mooiste en duurste oorringen mee, die hij zich niet kon veroorloven.

Ook nu weer aanvaardt de vrouw het geschenk van de man, maar wil niet weten van zijn liefde.

De man, nu zo ontzettend ontgoocheld, beseft dat hij haar nooit de zijne zou maken en neemt een dolk, waarmee hij zijn hart doorboort.

Op de plaats waar hij dood neervalt, bloeit nadien een bloem in de vorm van een hartje. Dit wordt later het gebroken hartje genoemd, die het verdriet van de onbereikbare en onbeantwoorde liefde symboliseert.

*Een andere legende gaat terug naar de sage van een schone jonkvrouw die haar hart en toebehoren had beloofd aan een ook al knappe jongeling.

Deze dame had echter één gebrek, ze roddelde zo erg dat de jongeling haar ging ontwijken en haar niet meer wilde zien. Hem verging de lust om haar nog langer aan te horen.

De jonkvrouw bleef alleen achter met een gebroken hart zitten en kwijnde weg.

Een tovenaar ontfermde zich echter over haar en veranderde haar in een plant die nog steeds haar eigenschappen bezat.

Zo werd de bloem het Gebroken hartje geboren, in de vorm van een hart en met een tongetje dat eruit steekt alsof ze zo kan beginnen te praten.

Door de vele tranen die ze vergoten heeft zijn de bladeren ongevoelig geworden voor regen en kunnen dan ook niet meer nat worden.

Zo werd de plant het symbool van treuren en verdriet verwerken van een onbereikbare liefde, maar ook van afscheid.

Zo werd de plant soms gegeven na het verlies van een dierbare of na een mislukt huwelijk of verbroken relatie, een geschenk dat vaak de vrouw te beurt viel en dit als teken van rouw en verwerking.

Zo wordt de plant ook wel tranend hartje genoemd en rond de periode van Valentijn soms gegeven aan de persoon die de liefde niet beantwoordde.

Bronnen:

http://tumblesintowonderland.blogspot.be/2013/04/het-gebroken-hartje.html

http://www.theoutspokenyam.com/bleeding-hearts-a-japanese-legend/

Close
/* ]]> */