Exterieur Interieur

Verftechnieken: Verven craqueleren

verven craqueleren

Verftechnieken gaan mee met de woontrends en volgen de laatste nieuwe kleurstijlen. Zo zagen we vorige week hoe je een muur ombre kunt schilderen, door verschillende nuances van een verfkleur te overlappen.

Deze keer bekijken we verven craqueleren van dichterbij.

Craqueleren kennen we vooral van oude kunstvoorwerpen die de tand des tijds hebben doorstaan, maar waarvan hun toplaag enigszins gebarsten is. Je kan je wel het schilderij van de Mona Lisa voorstellen, die van dichtbij ook een gecraqueleerd effect heeft.

Men spreekt van craqueleren, als de verflaag gebarsten is, of beter, is losgekomen van de ondergrond of van een andere verflaag. Dit proces doet zich meestal voor als de verflagen krimpen door het uitdrogen, of door een verouderingsproces, waarbij stukken niet goed bewaard zijn.

Maar ook al is het niet echt de bedoeling, een gecraqueleerde ondergrond heeft best een speciale uitstraling. Daarom werd een verftechniek ontwikkeld, die verven craqueleert.

Er bestaan speciaal ontwikkelde producten die dit proces versnellen, maar je kan hetzelfde effect ook gewoon bereiken met het gebruik van enkel verf.

Op die manier kan je allerlei ondergronden, zoals muren en meubelstukken een speciale uitstraling geven (mooi als je bijvoorbeeld een themamuur moet maken).

Hoe krijg je nu dit gecraqueleerd effect?

De bedoeling is, dat je een verschil in spanning krijgt tussen twee verflagen.

Om dit te bereiken neem je twee soorten verf:

  • Een traag drogende (op basis van terpentine) verf en een sneldrogende verf.

Breng eerst de traag drogende verf aan met een borstel of roller.

Laat deze verf drogen in een tijdsspanne van maximaal 2 uur (30 minuten tot 2 uur), afhankelijk van de sterkte van het effect dat je wilt bereiken.

  • Breng nu een sneldrogende verf aan bovenop de eerste laag; let wel op dat je niet te lang doorwrijft, om te vermijden dat de kleuren zich gaan vermengen.

Laat dit geheel goed opdrogen.

Om af te sluiten, leg je bovenop deze lagen, nog één of twee lagen transparante lak of beits om de craquelé te beschermen.

Het gecraqueleerde effect ontstaat vanzelf door het drogingsproces; in welke mate dit effect zich manifesteert, hangt al van het type verf dat je gebruikt en de droogtijd tussen de twee verflagen.

Heb je weinig geduld?

Dan kan je ook een speciaal craqueleermiddel gebruiken, dat je kan kopen bij een vakman. Het is meestal een doorzicht product dat je tussen de twee verflagen aanbrengt en dat het craqueleerproces in gang zet.

Hier geld: Hoe dikker je het medium aanbrengt, hoe grover de scheuren worden.

 

Wil je de scheuren extra zichtbaar maken?

Accentueer ze dan met olieverf of patineerpasta, die je met een penseeltje licht aanbrengt in de scheuren.

Nog een leuk weetje:

Stof accentueert eveneens de scheurtjes; als dat geen goed excuus is om het stof niet meer af te doen…

 

Bronnen:

http://schilderenmetolieverf.nl/craqueleren-craqueleertechnieken/

http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/3388/schilderen-zelf-effecten-met-verf-aanbrengen/

 

Close
/* ]]> */