Interieur

Een uitbundig negentiende eeuws decor

negentiende eeuw

Wil je graag uitpakken in je interieur met kleuren en patronen? En ben je bezeten van de pracht en praal van weleer? Dan is een negentiende eeuws decor helemaal jouw stijl.

Ten tijde van Napoleon III, werden luxueuze stoffen en designs gebruikt om het interieur een weelderige indruk te geven. Rijke stoffen zoals fluweel en zware gordijnen met zware dessins, zetten de toon in die tijdsperiode.

Maar nu is deze stijl weer helemaal terug in de bekleding van meubelen.

De stijl heeft een comfortabele, vrolijke, frivole, charmante en fantasierijke uitstraling en wordt vooral toegepast op zitmeubelen, zoals banken, zetels, fauteuils, poefs enzovoort.

negentiende eeuw decor

De collectie wordt geheel manueel gefabriceerd vanuit een oude traditie en doorgegeven van generatie op generatie en met de meest natuurlijke en duurzame materialen, zoals hout uit de Ardense bossen en linnen, geweven in Vlaanderen.

Een groot deel van de collectie wordt gemaakt met origineel vintage textiel uit Anatolië, het zogenaamde “klim”, dat vooral door de nomaden gebruikt werden om tapijten te weven.

Deze nomaden van Klein-Azië die in de bergen leefden en rondtrokken van de ene plaats naar de andere , leerden als eersten de techniek om de wol met de hand te weven. De generaties die volgden gingen zich meer en meer settelen en de weeftechniek werd vanaf dan vooral gebruikt op een meer decoratieve manier .

Zij maakten tapijten om de binnenkant van hun tenten te bekleden en de vloer te bedekken.

De stijl kenmerkt zich vooral door de samenstelling en de structuur van de plantaardige kleuren, die soms heel eclectisch was, maar daarnaast ook zeer verfijnd, maar steeds afgestemd werd op de ruwe omgeving waar de nomaden toen leefden. Dat zorgde ervoor dat er spontane grafische dessins ontstonden die een heel aparte charme en schoonheid gaven aan de ruimte. De ontwerpen kregen de naam “kelims” en stonden centraal voor de fijne weefkunst, gecreëerd door een ruw bergvolk.

negentiende eeuw

Deze techniek werd eind zestiger jaren ontdekt door enkele schoolvrienden die voor een wedstrijd in de streek waren. Daar werd één van hen verliefd op het aloude textiel en introduceerde het in onze streken, waar het nu nog steeds de basis vormt voor tal van bekledingen, voor zitmeubelen en waar de oude traditie van dit creatieve volk verder leeft in de huizen van mensen die de aparte stijl kunnen appreciëren.

negentiende eeuw

Wil je graag deze weefkunst ontdekken?

Dan kan dat ten huize van:

Etienne Roland  sprl

17,rue des Combattants

B 5380 Noville les Bois

Tél 0032 81834005

Fax 0032 81 835387

etienneroland@hotmail.com

etienneroland@dulongetdule.be

 

Wil je de negentiende-eeuwse collectie ontdekken, gemaakt met deze prachtige stoffen?

http://dulongetdule.be/en/

du long et du lé sprl

15, rue des combattants

B 5380 NOVILLE LES BOIS – BELGIQUE

tél  0032 81834620

fax 0032 81835387

contact@dulongetdule.be

dulongetdule@hotmail.com

Close
/* ]]> */