Tuin

De tuinserre voorbereiden op de winter

tuinserre

Enkel de tuin zelf, maar ook tuinhuisjes en vooral tuinserres, moeten voorbereid worden op de wintermaanden. Een tuinserre verlengt het tuinseizoen voor mensen met groene vingers, maar tuinieren in een serre vraagt andere inspanningen dan tuinieren in de tuin. Toch blijft het leuk, als je ook in de wintermaanden je eigen groentjes en vruchten kunt kweken en je een plaatsje hebt om je fragiele planten te laten overwinteren.
Daarom is het heel belangrijk dat de tuinserre nu opgeknapt wordt om de wintergasten te verwelkomen en om nieuwe zaadjes klaar te maken voor het komende lenteseizoen.

Eerst en vooral, moet je tuinserre helemaal van top tot bodem opgekuist worden, om alle ziektekiemen die overgebleven zijn van het vorige seizoen, te verwijderen en om er zeker van te zijn, dat er geen verborgen plaatsjes zijn, waar schadelijke insecten en ander ongedierte kunnen overwinteren.
Daarom is het best dat je alle oude plantencontainers, zakken van bemesting en potgrond en zelfs gewone vuilniszakken verwijdert uit de serre, waarna je de serre een goede poetsbeurt geeft, waarbij alle vuiligheid weggespoeld wordt. Planten die nog in de serre staan, kan je beter tijdelijk in een andere ruimte zetten (tuinhuis, garage), om ervoor te zorgen dat ze niet aangetast worden door de koude. Tenzij je de serre in twee stappen kuist natuurlijk.

 

Alle tuinmateriaal, potten, labels en zaaddozen die je gebruikte doorheen het jaar, moeten allemaal gedesinfecteerd worden, net als alle legplanken die zich in de serre bevinden. (gebruik hiervoor best een biologische ontsmetter)

Zorg ervoor dat de ramen van je tuinserre goed lichtdoorlatend zijn; soms zijn ze door de natuur een beetje vertroebeld, of zijn ze op plaatsen bedekt door natuurlijke plantengroei. Een goede lichtinval zal ervoor zorgen dat zaadjes ook sneller zullen kiemen. Met een biologisch ruitenkuismiddel, maak je de glazen weer helemaal proper, maar een gewone spons met water en een beetje azijn doet ook het werk.
Kijk daarbij ook goed na, of er geen barsten in het glaswerk zijn; want elke scheur kan een lek vormen, maar laat ook makkelijker wind en koude binnen, wat voor directe schade aan de planten kan zorgen.

 

Tenslotte kijk je ook de goten goed na, als je die hebt en verwijder je vuil en bladeren; nu is ook het moment om te denken aan het plaatsen van een regenvat. Heb je reeds een regenton? Dan moet je die nu ook leegmaken en uitkuisen, om te vermijden dat er zich binnenin algen opbouwen. Dit doe je met een lange, harde borstel; spoel de ton nadien uit met de tuinslang.

En als laatste: ook in de winterperiode, kunnen er nog mooie zonnige dagen zijn zonder felle vorst. Tijdens die dagen is het aangeraden om de tuinserre te verluchten overdag en weer te sluiten tijdens de nacht.

 

Bron: http://www.express.co.uk/life-style/garden/446600/How-to-care-for-your-greenhouse-over-winter

 

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */