Tuin

Tuinieren in mei en juni: De tuin volop in bloei

tuinieren in mei

Tuinieren in mei en juni: In de maanden mei en juni bereidt de tuin zich voor op de komst van de zomermaanden; in deze periode is hij dan ook op zijn hoogtepunt. Voorjaarsbloeiers bloeien nog volop of zijn op hun terugweg, in snel tempo gevolgd door de zomerbloeiers die zich volop voorbereiden om te stralen.

Heel wat werk in de tuin dus, in deze overgangsmaanden.

Het eerste wat je doen moet is ervoor zorgen dat de voorjaarsbloeiers volgend jaar nog mooier groeien. Om dat te bereiken, is het aan te raden om alle uitgebloeide of verdroogde bloemen te verwijderen of af te knippen. Het zorgt ervoor dat de plant geen energie meer moet steken in oude bloemen, maar zich volop kan concentreren op het aanmaken van nieuwe scheuten. Sommige planten moeten zelfs helemaal terug geknipt worden om volgend jaar opnieuw uit te schieten.

Altijd groene planten zoals bv. Buxus, mogen vanaf mei gesnoeid worden. Zo mag je deze plant snoeien in de maanden die geen “r” bevatten (als geheugensteuntje). Doe dit wel best als het niet te heet is en niet in de volle zon, om verbranding tegen te gaan.

Ook hagen zoals taxus, mogen in deze maand gesnoeid worden, om nog voor de zomer nieuwe scheuten te vormen. Ook hier geldt, geen direct zonlicht tijdens het snoeien.

Planten die hun hoogseizoen hebben in juni, zijn de rozen. Besteed nu extra veel aandacht aan rozen en controleer of ze ziekte- en ongedierte vrij zijn. Bladluizen houden wel van een mooie roos en kunnen de planten in geen tijd blijvend beschadigen.

Verwijder ook hier de uitgebloeide bloemen, om nadien nog meer rozen te krijgen. Een beetje extra mest kan zeker geen kwaad in deze periode. En dat geldt niet enkel voor rozen, maar voor alle vaste planten.

 

Naast de planten in de border, is ook het gazon op zijn best. 1 keer per week het gras maaien is dan ook geen overbodige luxe in deze tijd van het jaar, maar hou er wel rekening mee, dat je het niet te kort maait, om te vermijden dat het verbrandt, in droge periodes. Maai dan beter later op de dag en geef je gazonnetje extra water. ’s Avonds verdampt dit minder dan overdag, waardoor het gras optimaal kan genieten van het water.

Naast de dagelijkse controles van de planten, is het van het grootste belang je tuin onkruidvrij te houden, een werkje dat helaas elke dag terugkeert, als je een frisgroene en strakke tuin wilt.

Maar vooral, geniet van de eerste zomerse warmte heerlijk languit in het zonnetje…

Bron: https://www.tuinadvies.be/artikels/tuinkalender_juni

Close
/* ]]> */