Exterieur

Tuinhuis impregneren of beitsen

Je hebt zopas een nieuw tuinhuis gekocht in bouwpakket. Als je geluk hebt, is het hout dat je nodig hebt, al op voorhand geïmpregneerd, maar is dat niet het geval dan kan je dit ook zelf doen, voor je het tuinhuis monteert.

Impregneren is niet hetzelfde als beitsen. Het impregneerproces is een proces dat vooraf gebeurt en je hout voorbereidt op een leven in de open lucht.

Zo werken impregneer producten vochtregulerend, schimmelwerend en vaak ook insectenwerend, dat in tegenstelling tot beits die enkel een beschermende laag legt tegen bepaalde weersomstandigheden en je hout een natuurlijke afwerking geeft.

Impregneren is altijd belangrijk, maar vooral als je tuinhuis op een moeilijke plaats staat, waar de wind, regen en andere weersinvloeden vrij spel hebben en om te vermijden dat het hout gaat rotten, door die omstandigheden en door insecten die van binnenuit het hout aanvreten.

Omdat men er vaak van uitgaat dat dit proces reeds gedaan werd bij de fabricage, wordt het impregneren weleens vergeten. Men gaat dan direct over naar het beitsen, maar laat daarbij een belangrijke stap achterwege.

Je kan zien of het hout geïmpregneerd is, wanneer het een blauwgroene kleur heeft; niet meteen de meest aantrekkelijke kleur voor een tuinhuis, maar wel een bewijs dat het de nodige bescherming kreeg. Heeft je tuinhuis deze kleur niet, dan moet je zelf aan de slag.

Let er bij de aankoop van een impregneermiddel op dat je de variant koopt die tegen de bovengenoemde zaken beschermt.

Impregneer het hout van je tuinhuis voor je het monteert; het is de enige manier om alle hoekjes van het hout te behandelen, want net daar zal de eerste schimmel of houtrot zich vestigen.

Als alle planken geïmpregneerd zijn, laat je het geheel drogen; zorg ervoor dat je dit op een plaats doet waar het hout rustig kan drogen, want het proces duurt ongeveer enkele weken; een plaats buiten is dus niet aangeraden, tenzij je een beschermhoes hebt, waaronder je het hout kunt leggen.

Zorg ervoor dat de planken niet op mekaar rusten en er voldoende lucht kan passeren om het drogingsproces te versnellen.

Het is van het grootste belang dat je het drogingsproces respecteert, want het hout is uitgezet van het impregneren, waardoor het bij een te vroege montage, niet goed past of voor problemen zorgt wanneer het later weer inkrimpt.

Nadat het impregneerproces achter de rug is (na enkele weken geduldig wachten), kan je ervoor opteren om het hout een afwerkende beits- of verflaag te geven. (het hoeft niet echt, maar heeft vooral een esthetische waarde)

Verf zal de houtstructuur van je tuinhuis geheel verbergen en je tuinhuis een totaal nieuwe kleur geven, terwijl beits een veel natuurlijkere uitstraling geeft en vaak ook soepeler is in gebruik en de houtstructuur respecteert.

Houd er wel rekening mee dat niet elk impregneermiddel overschilderbaar is. Kijk dus goed op de verpakking als je van plan bent om je tuinhuis een kleurtje te geven.

Hout dat geïmpregneerd is, vraagt iets minder onderhoud, maar dat hangt volledig af van waar je tuinhuis staat. Heeft het veel  te lijden onder zonlicht, wind en regen? Dan is een regelmatige nabehandeling met beits geen overbodige luxe, zelfs als het hout geïmpregneerd is. Een degelijk onderhoud bespaart je dan ook veel werk achteraf.

Wanneer je het hout impregneert, kan je de primer vaak achterwege laten en kan je direct aan de slag om te beitsen of te verven. Twee lagen geven dan meestal een degelijk resultaat.

Meer weten?

http://www.tuinhuis-site.nl/content/zelf-impregneren-van-een-blokhut-tuinhuis

Close
/* ]]> */