Tuin

Tuinen bezoeken: De tuinen van Hoegaarden

tuinen van hoegaarden

Hoegaarden kennen we vooral van het fris schuimende bier, maar ook op het vlak van natuur en groen, is Hoegaarden van alle markten thuis.Om het thema ecologisch en duurzaam in de verf te zetten, werd door de gemeente een onderhoudsarm park aangelegd, de tuinen van Hoegaarden, met een ruime waaier aan borders en bomen, van modern tot landelijk Engels.

In het niet minder dan 4 ha grote park, kan elke tuinliefhebber terecht voor een dosis natuur en cultuur.

Als bezoeker krijg je er heel wat bruikbare tips om zelf je eigen tuintje aan te leggen. Zo kan je er inspiratie opdoen in de diverse thematuinen, die elk hun eigen manier van tuinieren vragen. Zo kom je onder andere te weten hoe je een schaduwtuin moet onderhouden, maar leer je ook alles over kringlooptuinieren en hoe je onder andere vaste planten combineert met andere gewassen, zoals bijvoorbeeld bloembollen.

Omdat de tuinen organisch bemest en gevoed worden, kan je er ook je licht opsteken over hoe je zelf ecologisch tuiniert.

tuinen van hoegaarden

De tuinen van Hoegaarden zijn dan ook een bron van inspiratie voor de groene tuinier, die het hele jaar door een kleurrijke, natuurlijke tuin wil aanleggen.

Bijzondere thema’s die je bij je bezoek aan de tuinen ontmoet, zijn onder andere:

De statige laan die dwars door het park loopt, die afgezoomd is met altijdgroene hagen en buxus. Maar blikvanger is toch de vijver met meer dan 60 soorten Agapanthussen of liefdeslelies, in wit, blauw en paars.

Oude bomen die in plaats van ze te verwijderen omdat ze beschadigd en dood waren, nu dienst doen als kunst in het park, maar ook als voeder- en woonplaats voor de plaatselijke vogels, insecten en planten.

Een biodiverse tuin kan niet zonder een bijenhotel. Omdat de bijen bedreigd zijn, werd ook hier aandacht besteed aan het in stand houden van deze nuttige beestjes.

Ben je geïnteresseerd in bomen? Dan kan je in het park ook kennismaken met de oude Castanea Sativa ofwel Tamme Kastanje, de Ginkgo biloba of Japanse notenboom en de Cornus mas of Gele kornoelje.

Een apart staaltje van bomen planten, vindt je bij de apostelboom, waar door 12 beukenstammen (de 12 apostelen) dicht bij elkaar te planten, één grote boom ontstaat die onderling vergroeid is. Deze boomgroei vond men terug in de 19de eeuw in de belangrijkste parken

Daarnaast kan je in de tuinen terecht voor tal van bloemenweides met wilde planten, die druk door de bijen en vlinders bezocht worden en zal je bekoord worden door tal van diverse borders, waaronder prachtige romantische pioen- en tuinborders, een gevarieerde bloembollencollectie, een formele tuin, een vijvertuin, een composthoek, schaduwtuin, landelijke tuin, bostuin, de tuin van (h)eden, de prairietuin en rozenhoek.

Heel apart is de Boudewijntuin, aangelegd ter ere van wijlen koning Boudewijn, die de levensloop van de vorst symboliseert en de Mercatortuin, in naam van de wetenschapper Mercator.

De tuinen zijn elke dag van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk en een bezoek is helemaal gratis.

Meer weten?

http://www.detuinenvanhoegaarden.be/

Close
/* ]]> */