Cre-a-tief

Trompe l’oeil: Van een plastic regenton naar een houten replica

regenton

Nu de warmere dagen er weer aan komen, hebben de tuin en zijn bewoners het nodige water nodig. Wie daarvoor steeds water uit de kraan gebruikt, zal na een droog seizoen een behoorlijke hoeveelheid water verbruikt hebben en dus een serieuze hap uit het budget nemen wat het verbruik betreft.

Een betere mogelijkheid als je een grote tuin hebt met tal van bloemen en planten, is het gebruiken van hemelwater. Uiteraard moet je dit water eerst opvangen vooraleer je het kunt gebruiken. Daar gebruiken we vaak de plastic regenton voor, maar het moet gezegd, die hebben niet de meest aantrekkelijke uitstraling.

Met de volgende techniek, de zogenaamde trompe l’oeil – waarbij je als het ware een dood voorwerp tot leven brengt, door middel van een 3D- schildertechniek – tover je een ordinair blauw plastic vat om tot een prachtige houten regenton. (of zo lijkt het toch vanop een afstandje)

Dat lijkt ons leuk om uit te proberen.

 

Wat hebben we nodig voor dit project?

-Een blauwe plastic regenton

-Kleuren verf (watervast) die je wenst te gebruiken. Gebruik je fantasie of ga enkele authentieke modellen opzoeken op het net en baseer daar je kleuren op. Bedoeling hier was, om de ton een ietwat oud uiterlijk te geven. Verf in een spuitbus is artistieker om te gebruiken dan gewone potverf, maar de beide zijn goed.

-Verfborstels

-Primer voor plastic (doorzichtig) Op die manier zal je buitenlaag beter houden.

plastic regenton

Werkwijze:

*Geef de plastic ton de dag voordien een primer laag als basis voor de toplaag. Laat goed drogen.

*Omdat in dit voorbeeld de plastic regenton de look moest krijgen van een authentieke houten ton, werd eerst en vooral het blauw bedekt met een basislaag in bruin. Je kan dit met een gewone verfborstel doen of met een spuitbus; zorg ervoor dat de kleur blauw helemaal bedekt is, maar doe het vanuit de losse pols; “denk” oud en versleten, want dat is de look die je wilt. Misschien is het nodig om twee lagen te voorzien.

*Vanaf nu ben jij de creator! In het voorbeeld werden op diverse plaatsen met een grijze kleur, de oude look toegevoegd; dit wordt later nog verzacht met de bruine kleur.

*De ribbels van het ‘hout’ teken je op de ton met een fijner penseel en zwarte verf.

*Met een witte schaduw langs de zwarte lijntjes creëer je als het ware je 3D effect en lijkt het alsof er groeven in de ton lopen.

*De horizontale baren die over de ton heen lopen creëer je door 2 stroken afplaktape horizontaal rond de ton te plakken op diverse plaatsen. Schilder de ruimte tussen de afplaktape in het zwart.

*Verwijder de afplaktape na het drogen.

*Om je ton af te werken, ga je de kleuren vervagen, door bijvoorbeeld nog iets meer bruin aan te brengen op de basis, zodat het minder artificieel lijkt. Ook op de stroken kan je met een tikkeltje wit leuke resultaten bereiken; enkele borstelstrepen zwart geeft dan weer een verouderde en gebruikte look. Denk eraan: je ton staat al heel wat jaren in de tuin en de natuur heeft zijn uitstraling verweerd.

Als je die denkwijze aanhoudt en je fantasie gebruikt, zal jouw uniek model er geweldig uitzien.

*Werk nadien af met enkele lagen matte vernis ter bescherming.

Veel plezier in het creëren van jouw trompe l’oeil!

Bron: http://littlehouseinthesuburbs.com/2011/11/trompe-loeil-rain-barrel-tutorial.html

Close
/* ]]> */