Elk jaar worden er wel nieuwe planten aan het assortiment toegevoegd, maar daarnaast worden uit het bestaande assortiment ook telkens enkele toppers gekozen die in het zonnetje worden gezet.Voor dit jaar vielen twee typische terras- en balkonplanten in de prijzen. Voor het terras was dat de Lantana en als winnaar voor het balkon, kwam uit de bus, de hangbegonia.

Beide zomerplanten doen het dan ook heel goed in potten en sieren je buitenruimte tot laat in de zomer.

De hangbegonia is dan ook een heel bijzondere plant. Ze is veel minder bekend dan haar broertjes en zusjes begonia’s die we als éénjarigen vaak aantreffen in tuincentra.

Wat ze wel deelt met de rest van de familie, is haar tropische uitstraling en aparte bladvorm. En natuurlijk mag de kleurenpracht niet vergeten worden. De variatie aan kleuren is divers, van wit, geel, rood tot oranje, zalmkleur, roze tot meerdere kleuren per plant.

Origineel afkomstig uit de tropische regenwouden, houdt de hangbegonia van warme zomerdagen.

Een plaatsje met matige zon of halfschaduw is haar ideale plaatsje.

Omdat de plant rijkelijk bloeit, heeft ze nood aan water. Laat haar dan ook niet uitdrogen, maar zorg ervoor dat de grond steeds licht vochtig blijft. Let er wel op, dat de hangbegonia bij regenweer niet constant in de drup hangt, want dan kan ze gaan rotten.

Zoals alle planten geef je haar af en toe tijdens de bloeiperiode wat extra voeding bij, dan kan je heel de zomer genieten van de prachtige bloei. Het is ook om die bloei dat ze gekozen werd tot balkonplant van 2017.

De tweede terrasplant die geselecteerd en uitgekozen werd, is de Lantana.

De Lantana of wisselbloem springt in het oog met kleurrijke bloemtrossen van kleine guitige bloemetjes.

Net als de begonia is ook de Lantana een echte zomerplant, die oorspronkelijk afkomstig is uit het verre Australië. Van mei tot september bloeit ze uitbundig op het terras. De plant kan vlot de hoogte ingaan, tot wel enkele meters, maar als je ze makkelijk wilt onderhouden, kan je haar best tot op 1 meter ongeveer houden. De ideale hoogte om te knippen en uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Een plaatsje in volle zon in een goed gedraineerde grond, aangevuld met een beetje klei of zand is ideaal voor deze aparte plant.

Hou er rekening mee dat de wisselbloem een echte vlinder- en bijenmagneet is (maar ook voor minder leuke insecten). Wil je dit liever niet, dan is deze plant niet geschikt voor jou.

De bloemen bestaan in diverse kleuren van geel en wit tot oranje en roze, of een mengeling van meerdere kleuren.

Ook hier geld: voldoende water geven en regelmatig voeding.

De bessen die later verschijnen zijn daarnaast ook giftig voor huisdieren. Het beste is om ze zo snel mogelijk te verwijderen, om nieuwe bloemvorming te stimuleren. Was je handen nadat je in contact kwam met de haartjes op de stengels, ook zij kunnen irriteren.

De Lantana is een bijzondere plant met gebruiksaanwijzing; lees ze dan ook eerst goed door vooraleer je ze aanschaft, maar als je beslist om ze op je terras te zetten, heb je er een echte blikvanger bij.

Bronnen:

https://www.bloemenbureauholland.nl/campagne/balkonplant-van-het-jaar-2017-hangbegonia

http://www.infotalia.com/nld/tuin/planten_en_bloemen/bloemen/bloem_detail.asp?id=3596

Comments are closed.

Close