Interieur

Tips voor een perfecte wijnkelder

Al wie graag een glaasje wijn drinkt, heeft weleens een wijnkelder bezocht, of heeft zich op zijn minst al vergaapt aan de super de luxe wijnkelders met hun indrukwekkende installaties die de wijn optimaal bewaren. Ergens diep binnenin groeide dan misschien ook de droom om ooit een eigen wijnkelder te bezitten.

Een ondergrondse kelder maakt echter nog geen wijnkelder. Daar zijn tal van ingrepen voor nodig ; een ideale wijnkelder moet dan ook voldoen aan heel wat eisen, om wijn op een goede manier te laten rijpen en bewaren. Professionele hulp inschakelen, is dan ook geen overbodige luxe bij zo’n intensief project.

In het onderstaande artikel vindt je de voornaamste eisen en tips  waaraan een goede wijnkelder moet voldoen.

1)De optimale condities

In een goede wijnkelder heerst een stabiele temperatuur van tussen de tussen de 10 en 14°C, de luchtvochtigheidsgraad ligt er tussen de 60 en 80%, het is er geurvrij en goed geventileerd, donker en vrij van trillingen. Vrijwel geen enkele kelder zal aan alle vereisten voldoen. Gelukkig zijn er meestal voldoende mogelijkheden om de omstandigheden enigszins, zoniet volledig, te optimaliseren.

2)Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheidsgraad, voor het bewaren van wijnen, ligt tussen de 60 en 80%. Bij een lagere luchtvochtigheid kunnen natuurkurken krimpen, waardoor de wijn kan gaan oxideren. Een te hoge vochtigheidsgraad kan leiden tot schimmelvorming op kurken en etiketten, hetgeen zeer onwenselijk is. De wijn wordt aangetast en etiketten worden vies en vergaan deels.

Een te hoge luchtvochtigheid kan door verbetering van de ventilatie, het waterdicht maken van vloeren en muren of door het plaatsen van ontvochtigingsapparatuur worden verholpen.

Een te lage luchtvochtigheid, hetgeen in onze regionen niet al te vaak voorkomt, kan worden verholpen door het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Stenen wijnrekken hebben een stabiliserende invloed op de luchtvochtigheid in een wijnkelder waarin de vochtigheidsgraad sterk varieert. Wanneer de luchtvochtigheid stijgt dan zullen de stenen vocht opnemen en zodra de lucht weer droger wordt, geven de stenen weer een deel van hun vocht af. In erg vochtige kelders kan het beter zijn om metalen wijnrekken te plaatsen.

3)Duisternis

Wijnen zijn gevoelig voor UV-straling en moeten daarom in het duister worden bewaard. Daglicht moet volledig worden buitengesloten en elektrische verlichting dient gedempt te zijn. Een simpel peertje dat sporadisch brandt is ideaal.

4)Trillingen

De microprocessen die zich tijdens het rijpen van wijn voordoen kunnen worden verstoord door trillingen. Een wijnkelder aanleggen vlakbij een spoorlijn is dan ook geen goed idee, zoniet onmogelijk. Wanneer er zich in de buurt van uw kelder een lichte trillingsbron bevindt (bijvoorbeeld een wasmachine) dan kunnen houten wijnrekken een uitkomst zijn. Hout vangt trillingen beter op dan steen of metaal.

5)Temperatuur

De ontwikkeling van een goede bewaarwijn is sterk afhankelijk van de hoogte en stabiliteit van de bewaartemperatuur. Wijn moet in alle rust kunnen rijpen bij een temperatuur die tussen de 10 en 14°C ligt. Bij een te hoge bewaartemperatuur zal een wijn zich sneller en op onevenwichtige wijze ontwikkelen. Een te lage temperatuur zorgt voor een trage en eveneens onevenwichtige ontwikkeling.

De meeste kelders zijn tegenwoordig structureel te warm, of de temperatuur fluctueert er te sterk. Deze problemen zijn veelal op te lossen door de kelder goed te isoleren, met bijvoorbeeld polyurethaan.

Wanneer het isoleren (deels of geheel) onmogelijk / onwenselijk is, omdat bijvoorbeeld het karakter van de ruimte dan verloren gaat, dan rest er niets anders dan de ruimte te voorzien van een koeleenheid, dan wel een koel- verwarmingseenheid.

Temperatuurschommelingen kunnen eventueel door het plaatsen van stenen wijnrekken enigszins worden getemperd. Steen warmt langzaam op en koelt langzaam weer af, hetgeen gunstiger is voor wijn.

6)Ventilatie

Een wijnkelder dient goed geventileerd te zijn, zonder dat men luchtstroming kan voelen. In slecht geventileerde kelders of in dode hoeken heerst een uitstekend klimaat voor schimmels. Schimmels vormen een ernstige bedreiging voor elke wijn.

Een verbeterde ventilatie is veelal simpel te bewerkstellingen, door het plaatsen van meerdere ventilatieroosters. Een koelsysteem kan eventueel ook een bijdrage aan het verbeteren van de ventilatie leveren.

Bij de keuze en plaatsing van een wijnrek dient men er goed op te letten dat de lucht rondom het rek kan stromen.

Wijn moet in een geurvrije ruimte worden bewaard. Het is uit den boze om naast wijn levensmiddelen of chemicaliën te bewaren. Op de lange duur zal men deze ongewenste bestanddelen namelijk in de wijn aantreffen.

Een goede ventilatie is meestal voldoende om een kelder geurneutraal te krijgen. Oude kelders moeten mogelijk stevig onder handen genomen worden waarbij alle vlakken zorgvuldig moeten worden schoongemaakt en eventueel worden hersteld.

Bron : http://www.exaro.nl/html/wijnkelder-maken.htm

Heb je na het lezen van het voorgaande de moed opgegeven om je eigen kelder om te bouwen tot wijnkelder? Dan kan je nog steeds gaan voor een moderne wijnkast.

Een wijnklimaatkast is een moderne aanvulling van je keuken, met het grote voordeel dat je niet hoeft te kappen en breken. Je plaatst de kast gewoon als extra meubel in je keuken.

De positieve eigenschappen van zo’n kast zijn, dat :

*de temperatuur exact op het door u ingestelde niveau gehouden kunnen worden.

*de luchtvochtigheid constant rond de 75 procent ligt.

*de lucht in uw wijnkast continu ververst wordt. Het koolstoffilter voorkomt dat er schimmel of nare geurtjes uw kast binnenkomen.

*de kasten perfect lichtdicht zijn. De LED-verlichting geeft geen UV-straling af en de glasdeuren zijn voorzien van een UV-filter.

*de compressor gescheiden is van de kast en de plateaus  perfect geïsoleerd zijn, waardoor de trillingen minimaal zijn.

Bron : http://www.eurocave.be/nl-NL/unieke-kwaliteitsproducten/unieke-wijnkasten

Maar wil je na dit alles toch zélf iets bouwen?

Volg dan volgende link. Daar vindt je een filmpje, om van een gewone koelkast, een wijnkast te maken mét temperatuurregeling !

http://www.wijngekken.nl/2013/06/01/hoe-maak-je-van-een-koelkast-een-wijnkoelkast/

En lukt het écht niet? Maak dan gewoon je eigen wijnrek. Snel én makkelijk !!

En daarna ? Geniet van een lekker wijntje !!

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */