Zwemvijvers worden steeds populairder. Niet enkel geeft een zwemvijver een natuurlijke uitstraling aan je tuin, maar hij is ook pakken milieuvriendelijker dan een gewoon zwembad. Bij een zwemvijver worden geen schadelijke reinigingsmiddelen gebruikt die het water proper houden, waarvan chloor er één is. Zelfs de beste alternatieven, bevatten nog een dosis chloor of andere producten die schadelijk zijn voor de gezondheid en vooral voor de luchtwegen. Vandaar dat de zwemvijver het enige zuivere alternatief is dat ook echt werkt.

Als je een goed ingerichte zwemvijver hebt, vraagt die dan ook weinig onderhoud, maar toch zijn er een aantal zaken die je up to date moet houden om vuil (zwem)water te vermijden.
Eerst en vooral moet je je bewust zijn van het feit dat vuil van buitenaf dat in de vijver waait, niet bevorderlijk is voor je zwemwater. Vuil zakt namelijk naar de bodem, waar het blijft liggen en de aanmaak van algen zal bevorderen.

Het beste zou zijn, dat je je zwemvijver bij het bouwen al in de goede (wind)richting bouwt, met andere woorden, tegen de wind in, waardoor er minder bladeren in het water terechtkomen; probeer ook zo weinig mogelijk hoge begroeiing naast de vijver te planten.

Let er ook op dat er geen huishoudelijk afval in de vijver terechtkomt.

Probeer de waterkwaliteit van je zwemvijver optimaal te houden, door de volgende drie factoren regelmatig te controleren:

De zuurtegraad, de Carbonaathardheid en de totale hardheid. Deze moeten steeds op het juiste peil gehouden worden, om te vermijden dat er schommelingen komen, die de fauna en flora van je vijver beïnvloeden, waardoor het water vuil wordt en algen vrij spel krijgen.

Hiervoor hoef je niet dagelijks met je neus op het water te liggen; je kan gewoon biologische producten aanschaffen, die specifiek werken op die drie factoren en je vijver proper houden.

 

Een derde belangrijke factor die een natuurlijke zwemvijver moet bevatten, zijn bacteriën. Klinkt raar, als je bedenkt dat wij bacteriën meestal associëren met ziekte. Maar in het geval van een natuurlijke zwemvijver zijn ze nodig om organisch materiaal om te zetten in voedingsstoffen en het water te zuiveren.

Hoe kan je zien dat er te weinig bacteriën in het water zitten?

Als er zich veel algengroei voordoet; dit houdt meestal in dat er zich te weinig moerasplanten in het filtergedeelte bevinden.

Er bestaan biologische en 100% natuurlijke producten in de handel die extra bacteriën toevoegen aan het water.

Daarnaast is het geen overbodige luxe om bij een natuurlijke zwemvijver te investeren in een speciale bodemstofzuiger, die overtollig vuil van de bodem zuigt, waardoor vuil tot een minimum beperkt blijft.

Een zwemvijver verschilt weinig van een gewone vijver, dus kan ook met dezelfde problemen te maken krijgen; de producten die je voor de gewone vijver gebruikt, kan je dus ook aanwenden in de zwemvijver, mits ze biologisch zijn uiteraard.

Bron: http://www.ingelicht.be/hoe-onderhoud-je-een-zwemvijver

Comments are closed.

Close