Hoe dichter  de zomer komt en hoe warmer het daarbij wordt, hoe meer vervelende kwaaltjes en insecten, de tuin en zijn planten onveilig maken. Van bladluizen tot schimmelziekten, planten moeten heel wat verdragen.

Vaak worden deze vervelende beestjes en ziekten bestreden met pesticiden. Deze pesticiden zijn  dan wel afdoende voor de aanpak van het probleem, maar daarnaast verpesten ze ook het natuurlijk evenwicht van de tuin en doen ze vaak meer kwaad dan goed op langere termijn.

Niet enkel vernietigen ze de schadelijke insecten en kwaaltjes, ze verdrijven ook nuttige tuinbewoners zoals onder andere lieveheersbeestjes en de bijen, waarbij pesticiden rechtstreeks gelinkt worden aan de teloorgang van de bijenpopulatie.

Maar ook huisdieren en vogels die door de tuin lopen en zo oppervlakkig in contact komen met pesticiden, kunnen de stoffen binnenkrijgen door likken en via de huid.

En last but not least, kunnen ze ook voor de mens gevaarlijk zijn en voor de komende generaties, als je regelmatig in contact komt met pesticiden. (heel vaak zijn het moestuiniers die hier de dupe van worden

Daarnaast dringen deze producten ook in de aarde, waar ze de organismen nodig voor een goede plantengroei, vernietigen, met alle gevolgen vandien.

Hoog tijd dus, om deze producten zo veel mogelijk te vermijden en via natuurlijke middelen een ongedierte- en schimmelvrije tuin te bekomen.

Hoe maak je een natuurlijke insectenwerende  zeepspray?

Deze spray helpt tegen allerlei blad- en andere luizen en diverse vervelende vliegjes. Je kan hem eenvoudig maken door een klein deeltje afwasmiddel (ecologisch) te mengen in water en daar enkele druppels etherische olie van sinaasappel of citroen aan toe te voegen. Giet het mengsel in een plantenspuit en verdeel het zo over de aangetaste planten.

Planten die je tuin op een natuurlijke manier insectenvrij houden zijn onder andere pepers en look. Een aftreksel hiervan werkt dan ook zeer afdoende om planten vrij te houden van klein en groot ongedierte, die je planten bedreigen.

Ook hier maak je een mengsel van ecologische zeepspray, aangevuld met chilipoeder, geperste knoflook en heet water; in een plantenspuit gieten en bestuiven.

Een geschikte plant om in de tuin bij je kwetsbare planten te zetten is bijvoorbeeld de tabaksplant.

Enkele tabaksplanten in de tuin of serre zijn ideaal om groenten en bloemen vrij te houden van  lastige insecten. De tabaksgeur die vrij komt telkens de wind langs de bladeren strijkt, is sterker dan die van de groenten. Daardoor raken onder andere wortel- en koolvlieg in verwarring en vliegen ze hun waardplant voorbij. In een gemiddelde hobby serre volstaat zelfs één enkele tabaksplant om druivelaars, tomaten en andere gewassen vrij te houden van bladluizen en witte vlieg.

Let wel op! In dit geval werkt de plant op zich het best als insectenwerend middel; maak hier geen mengsel van, want dan kan de tabak concentratie te hoog worden, waardoor het eerder giftig wordt voor de planten en vriendelijke tuinbewoners, dan dat het heilzaam is!!

Meer weten over de juiste dosering voor natuurlijke mengsels?

http://www.femma.be/nl/blog/artikel/3-recepten-voor-een-pesticidevrije-tuin

Opmerking plaatsen

Close