Dakbedekking is een persoonlijke keuze. Hou je van traditioneel? Dan zal je vaak nog kiezen voor de klassieke dakbedekking met dakpannen. Maar ook daar is de laatste jaren een grote evolutie geweest. Van dakpannen naar leien is een kleine stap, omdat de uitstraling nog gelijkaardig is, al zijn leien meestal strakker dan een klassieke dakpan. Maar van een klassiek dak naar een zinken dak, is toch een behoorlijke stap in de ontwikkeling van dakbedekking.

Niettegenstaande, bestaat zink reeds heel lang als dakbedekking, dat getuigen vaak de heel oude gebouwen van 100 jaar en meer, waar we reeds zinken elementen terugvinden.

Maar nu is zink dus helemaal terug.

Veelal worden zinken daken toegepast, als je je woning een heel strakke en moderne uitstraling wilt geven, maar dat betekent niet dat een zinken dak niet tot zijn recht komt bij andere bouwtypes.

Zink heeft het grote voordeel dat het toepasbaar is in verschillende uitvoeringen, van klassiek met pannen, tot de moderne leien en zelfs de super moderne banen of stroken. Op die manier kan je zelfs op een landelijke fermette een zinken dak leggen.

Daarnaast kan je zink toepassen op een hellend dak maar ook op platte daken, vanwege zijn gemakkelijke legbaarheid. Zink wringt zich ook in diverse bochten vanwege zijn flexibele karakter, waardoor het ook perfect is voor ronde of gebogen daken.

Nog een groot voordeel is, dat zink zo goed als niet lekt, op voorwaarde dat er bij de plaatsing rekening gehouden wordt met de verwerking van uitzetnaden, die het natuurlijke inkrimpen en uitzetten van zink opvangen.

Maar het grootste voordeel is wel zijn lange houdbaarheid waardoor het een uiterst duurzaam product is, om als dakbedekking te gebruiken.

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Geluid kan een probleem vormen, als zich een hagelbui aandient; bij een zinken dak mag je je dan ook verwachten aan een echt klankconcert, al kan je dat wel voor een deel wegwerken met een degelijke en aangepaste dakisolatie.

Hou er verder ook rekening mee, dat door de weersomstandigheden, zink ook kan verkleuren; op zich geen probleem, omdat het een extra bescherming biedt, maar als je niet houdt van die natuurlijke uitstraling, kan je misschien beter opteren voor een minder natuurgevoelig materiaal.

Wie duurzaam zegt, zegt uiteraard ook duurder. Omdat het materiaal veel langer meegaat, is het ook iets duurder in aankoop, maar uiteraard haal je dat verschil er gewoon weer uit net omdat het zo lang meegaat.

En wil je vermijden dat er metaaldeeltjes in contact komen met de grond en het water? Dan kan je best investeren in een speciale filter om dit tegen te gaan.

Wil je meer weten over deze soort dakbedekking?

http://www.hetportaal.be/zinken-dak.html

Opmerking plaatsen

Close