Exterieur

Stoep en oprit sneeuwvrij houden

Iedere inwoner van België is verplicht om zijn eigen stoep sneeuwvrij te houden, daar bestaat geen enkele uitzondering op. Zowel de kleine burger als pakweg de politiediensten zijn verplicht om hun eigen stoep sneeuwvrij te houden. In Nederland zijn de regels anders en is het over het algemeen  niet verplicht, al zijn er wel enkele uitzonderingen.

Deze regels gelden voor een private woning, maar wat als je op een appartement woont? Wie moet dan ruimen?

In principe is dat voor de mensen op het gelijkvloers, alleen kan een syndicus of een onderlinge afspraak misschien aangewezen zijn om de taak te laten roteren.

Wat als je eigenaar bent en je huis te huur staat?

Dan moet je als eigenaar er voor zorgen dat u alles sneeuw- en ijsvrij houdt. Eveneens van toepassing voor eigenaars van een stuk braakliggende grond. U moet ook zorgen dat het voetpad voor uw grond sneeuw- en ijsvrij wordt gehouden.

Het ijsvrij maken van uw voetpad mag je in gewone omstandigheden doen met strooizout, maar ook hier moet je best informeren wat het politiereglement voorziet, want strooizout kan schadelijk zijn voor de natuur, zeker als je er overmatig gebruik van maakt.

Een klassiek hulpmiddeltje is keukenzout. Als je ijzel en sneeuw verwacht, kan je al preventief keukenzout strooien op uw stoep en oprit. Dat helpt nadien echt wel bij het ruimen.

Wacht nooit te lang om aan die taak te beginnen. Eens geruimd, zal een onderhoud meestal wel voldoende zijn nadien.

Een handige onderhoudstip voor het ijsvrij houden na het ruimen is zand of houtzaagsel strooien. Dit wordt niet veel toegepast omdat zand alleen een stroef laagje over de ijslaag legt, en niet het ijs of de sneeuw laat smelten. Dit is vooral handig op opritten en kleine oppervlaktes. Zand strooien is echter beter om uw beplanting tegen bodemverzouting te beschermen.

Ligt er een grote hoeveelheid sneeuw? Gebruik dan eerst een degelijke sneeuwschop.

Meer info :

http://deboomdokter.be/infocentrum/sneeuw-ruimen-op-het-voetpad/#sthash.Dg0x5Qen.dpuf

Let er bij het sneeuwruimen op dat de goot zijn functie niet verliest om het smeltwater af te voeren naar de riolering. Het is dus niet de bedoeling dat de sneeuw in de goot geveegd wordt, waar het een traag smeltende ijsklomp vormt die de afvoer blokkeert, of een levensgevaarlijke situatie voor fietsers creëert.

Beter is het om de sneeuw zo dicht mogelijk tegen de huizen te vegen of op de rand van het voetpad, zodat het rustig kan smelten.

Bronnen :

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/regelingen/107336-is-sneeuw-ruimen-verplicht-voor-eigen-huis-op-het-voetpad.html

http://deboomdokter.be/infocentrum/sneeuw-ruimen-op-het-voetpad/

http://huis-tuin-keukentips.com/sneeuwvrij-maken.html

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */