Exterieur Interieur

Steigerhouten meubels onderhouden

Dat we hier bij huisje tuintje boompje vaak over steigerhout spreken en ermee werken, spreekt vanzelf. Het is dan ook een “vergeten” houtsoort, die dringend meer aandacht nodig heeft en dat ook krijgt.

Stilaan gaan meer en meer mensen deze houtsoort herontdekken. En dat is maar goed ook. Het is namelijk een houtsoort die heel sterk en degelijk is én… die weinig of geen onderhoud nodig heeft. Vanwege zijn robuuste karakter, waardoor het hout vooral buiten gebruikt wordt en constant blootgesteld wordt aan alle weersomstandigheden, heeft het aan populariteit gewonnen en wordt het nu ook gewoon binnenshuis gebruikt.

Maar wat weten we eigenlijk over het onderhoud van deze houtsoort?

Steigerhouten meubelen zijn makkelijk en snel in onderhoud. Ze zijn ideaal voor buitengebruik, maar doen het ook goed binnenshuis.

*Omdat de planken al een aantal jaren zijn blootgesteld aan regen, wind en zon, bijvoorbeeld als bouwsteigers, zijn ze weerbestendig en stevig. Het steigerhout droogt immens snel, dus zelfs na een flinke stortbui kan je gauw weer gaan zitten op je tuinbank.

**TIP : span in de winter nooit een zeil over je tuinmeubelen, want dan krijgen ze geen lucht en is het een broeihaard voor vocht!

*Je kan steigerhouten meubelen dus het hele jaar door buiten laten staan. In het voorjaar maak je ze proper met water, wat snel droogt en dan zijn ze al klaar voor gebruik! Het mooie aan steigerhout is dat allerlei weersomstandigheden en bouwmaterialen, zoals cement, hun kleur positief beïnvloeden en een uniek karakter geven aan het hout.

*Als je je steigerhouten meubelen op voorhand goed opschuurt, worden ze naast gladder en mooi, ook nog eens splintervrij.

*Omdat het hout al geleefd heeft in de natuur, kan het wel tegen een stootje en is het dus ook een ideale houtsoort voor binnen. Laat je er per ongeluk een glas cola overheen vallen, dan trekt de plek vanzelf weer weg. Steigerhout is dus zeker gebruiksvriendelijker dan andere houtsoorten.

Zijn steigerhouten meubelen dan onderhoudsvrij?

*Eigenlijk wel. Je kan ervoor kiezen om steigerhout helemaal niet te behandelen en het natuurlijke verweringsproces zijn gang te laten gaan. Het is makkelijk en tuinmeubelen bijvoorbeeld, gaan er volgens velen alleen maar mooier en karaktervoller door uitzien.

Wil je toch een iets “cleanere” look?

*Behandel de meubelen dan met een olie, vernis, lak of een beits. Het zal de levensduur van je meubel aanzienlijk verlengen.

Het is nog steeds een kleine moeite, om dit om de zoveel jaren te doen, maar zoals gezegd, is het absoluut geen vereiste. Steigerhout is een natuurproduct, dat ook mooi blijft zonder onderhoud!

Meer weten?

http://www.meubelsteigerhout.be/steigerhout-kopen/onderhoud.html

Close
/* ]]> */