Wil je tijdens de vakantie je interieur een nieuwe look geven en wil je weleens iets nieuw proberen, maar ben je geen Picasso? Dan kan je met “effectverf” toch een leuk effect verkrijgen, zonder dat je halsbrekende toeren moet uithalen met allerlei verfmengproducten. De effectverf is een witte verf die kant en klaar is en enkel gemengd dient te worden met het kleur dat je wenst aan te brengen.

Giet het kleureffect bij de effectverf en roer om met een lepel.

Breng de gemengde verf aan op een propere, stofvrije muur met een borstel of roller. Om bepaalde effecten aan te brengen, is het aangeraden om slechts een kleine oppervlakte tegelijkertijd te doen, om te vermijden dat de verf opdroogt, vooraleer het gewenste effect verkregen is.

Bepaal op voorhand welke techniek of effect je wilt toepassen en bestudeer voor je begint, hoe je deze techniek aanbrengt; op die manier kan je nadien vlotter doorwerken.

Een aantal effecten die je kan gebruiken zijn:

Het gekende ‘sponzen’, waarbij je werkt met een spons, die je als het ware snel op het geverfde oppervlak duwt, terwijl je je telkens verplaatst en een ander deel van het oppervlak sponst.

Nog een ander effect dat je kan toepassen met de effectverf, is ‘slepen’.

Bij deze techniek, trek je als het ware met een stevige borstel, een streep over de muur, hetzij horizontaal, hetzij verticaal. Hierbij is het belangrijk dat je in één lijn doortrekt, voor het mooiste effect. Zorg voor een borstel met stevige haren.

Een derde techniek die toegepast kan worden, noemt men ook wel ‘sluieren’. Hierbij gebruikt men bijvoorbeeld een oud soepel zeemvel. Net als bij het sponsen, duw je de lap tegen de muur, terwijl je je verder verplaatst; doe dit in korte, snelle bewegingen. Voor deze techniek kan je ook andere materialen gebruiken; probeer het effect dan wel eerst uit op een stuk papier, vooraleer je begint. Je kan ook de techniek zelf aanpassen, maar ook hier geld: eerst uitproberen.

Het voordeel van de effectverf is wel, dat ze langer vochtig blijft, waardoor je foutjes nog steeds kunt wegwerken, of zelfs een nieuwe techniek kunt uitproberen.

Veel succes in het creëren van je sfeermuur!

http://www.hebbes.be/artikel/zelf-effect-aanbrengen-op-een-geverfde-muur

Opmerking plaatsen

Close