Interieur

Slapen in een waterbed, of toch maar niet?

Waterbedden bestaan al eeuwen en zelfs in de oudheid maakten mensen al gebruik van deze manier van slapen.

Ons lijkt het in elk geval zalig om te dobberen op de zachte baren terwijl je zacht indommelt, maar is een waterbed nu ook echt zo hemels, of zijn er toch een aantal nadelen aan verbonden?

Uiteraard, alles heeft zo zijn voor- en nadelen, zo ook een waterbed. Maar laat ons beginnen met de overduidelijke voordelen van het slapen op een watermatras.

*Een waterbed is dé perfecte ondersteuning voor je lichaam, waardoor het een goede slaaphouding garandeert en daarmee gepaard gaande… een perfecte nachtrust!

*Het waterbed zorgt voor een totale ontspanning, waardoor je ’s morgens zelden opstaat met stramme spieren.

*Op een gewone matras gebeurt het weleens (of meerdere keren), dat je ’s nachts van ligzijde verandert omdat de bloedsomloop afgekneld wordt ; dit probleem wordt helemaal uitgeschakeld bij het waterbed, waardoor je veel beter doorslaapt.

*Hou je van zacht of hard? Ook dat kan perfect geregeld worden door het waterbed in te stellen op de voor jou perfecte hardheid.

*In de wintermaanden kan je zelfs door middel van een ingebouwde thermostaat, de temperatuur van het water aanpassen en omgekeerd, heb je in de warmere zomermaanden de mogelijkheid om het bed lekker koel te houden.

*Een waterbed is uiterst hygiënisch, omdat het geen stof, huidschilfers of bacteriën doorlaat, noch huismijt ; heel handig voor mensen die kampen met allergieën.

*Zwangere vrouwen hebben veel baat bij een waterbed en ook de baby voelt zich helemaal thuis in het deinende water.

Maar een product zou geen product zijn, als het enkel voordelen had. Dus ook aan het waterbed met zijn overtuigende lijst voordelen, zijn inderdaad ook enkele belangrijke nadelen verbonden.

-Zo zijn watermatrassen vrij zwaar met alle vloeistof die ze bevatten en moeilijk te keren of te verplaatsen. De meeste soorten watermatrassen vereisen dan ook een stevig bedframe om het extra gewicht te kunnen dragen.

-De hardside matrassen kunnen al eens problemen opleveren bij het uitstappen ; opteer dan voor een soft side, die dit probleem gedeeltelijk oplost.

-Lig je met twee in bed en heb je slechts één matras? Dan kunnen de golven vrij woelig worden als je partner een onrustige slaper is. Twee aparte matrassen kunnen dan een uitkomst bieden.

-Sommige watermatrassen hebben een slechte ventilatie, waardoor je makkelijk gaat zweten en een plakkerig gevoel ervaart.

-Heb je huisdieren? Let dan op voor scherpe klauwtjes, die voor lekkages kunnen zorgen in de matras.

-En last but zeker not least: een waterbed is vrij hoog in onderhoudskosten en daarnaast kost het ook een flinke duit op de energiefactuur om het water te verwarmen.

Een korte vergelijking tussen een hard en een soft side waterbed.

*Een hardside matras wordt omlijst door een sterke (en daarom ook harde) zijkant,

*terwijl de soft side omgeven wordt door schuimrubber of polyetherschuim, wat een heel verschil maakt in hardheid.

*Daarnaast heeft een soft side een beperkter volume en een betere isolatie, waardoor je ook gewoon minder energie verbruikt.

Naast de zwaargewichten (meer dan 500 liter water), bestaan er ook lichtgewicht watermatrassen, die veel beperkter zijn in volume, maar dat compenseren met een dikkere omlijsting in schuimrubber. Op die manier kan het volume zelfs beperkt worden tot ongeveer 200 liter, waardoor de energiekosten nog meer gedrukt worden.

Waterbedden hebben wel een gemiddelde levensduur van ongeveer 15 jaar, wat de aanschaf van een watermatras zeker de moeite waard maakt, met de voordelen in het achterhoofd.

Wegen de nadelen voor jou toch teveel door of heb je reeds nare ervaringen met waterbedden, dan bestaan er tal van andere reguliere matrassen, die je een goede nachtrust verzekeren.

Goodnight, sleep tight

Meer lezen? http://www.matrassen-info.be/waterbed.html

Close
/* ]]> */