Nu het buiten kouder wordt, verlangen we naar warmte en zon. Zon is in onze contreien niet altijd een garantie, maar warmte daar kan voor gezorgd worden ; ook in de winter!

Binnenshuis verwarmen we ons gezellig samen aan de open haard, maar ook een sauna kan wonderen doen.

Vaak worden in ons klimaat, sauna’s binnen geplaatst, maar wegens plaatsgebrek, kan je ook perfect een sauna buiten in de tuin installeren, of in een deel van de garage of tuinhuis. Na het saunaritueel stapt u direct in de frisse buitenlucht en voelt u zich herbronnen. Dit is slechts één van de voordelen van een buitensauna.

In een buitensauna is het vaak makkelijker en schoner om een houtkachel te gebruiken en dus ook te genieten van de sfeer en de heerlijke geur die bij een houtkachel horen.

Maar waaraan moet een goede buitensauna voldoen?

Buitensauna kopen: tips

Een buitensauna kopen is iets waarbij u zich best laat adviseren door een sauna-specialist met ervaring. Een buitensauna kopen is meestal een beslissing die niet over 1 nacht ijs gaat. Houd daarom de volgende tips in het achterhoofd bij het kopen van een buitensauna.

**De sauna afmetingen bepalen de grootte van uw buitensauna of traditionele sauna.

Sauna afmetingen worden meestal in twee termen bepaald: de binnen sauna afmetingen en de buiten sauna afmetingen. Deze “binnenmaten” bepalen de sauna afmetingen in de cabine. De “buitenmaten” bepalen de sauna afmetingen als u rondom de cabine wandelt, en houden dus rekening met de wanden van de sauna.

Indien u in de sauna wenst te liggen, denk minimaal aan een wand met een lengte van +/- 1,95 m.

De minimale hoogte om een sauna te plaatsen is 2,00 meter. De sauna is inwendig dan ongeveer max. 1,90 meter.

Bij het intekenen van een buitensauna houdt u dus best rekening met de buiten sauna afmetingen.

**Sauna materialen

Saunadeuren:

De saunadeur van een binnen sauna is meestal van glas. Voor buitensauna’s worden vaak houten deuren met glas gebruikt.

Neem een glasdikte van minimaal 8 mm aan om te voorkomen dat de warmte door de deur snel ontsnapt. U kunt in principe kiezen uit deuren met een houten of een aluminium kozijn.

**Wandenisolatie:

De wanden van een kwalitatief goede sauna zijn gemaakt uit twee houten schotten met daartussen isolatie. Een goede isolatie is van essentieel belang bij een buitensauna, maar ook zeer belangrijk bij een sauna die bijvoorbeeld in een onverwarmde garage wordt geplaatst.

**Houtsoorten:

Houtsoorten: de meest voorkomende zijn poolspar, grenen, espen en elzen. Maar u kunt ook sauna’s vinden met meer bijzondere houtsoorten zoals Hemlock, Balu, Wenge of Alder.

De keuze van houttype is afhankelijk van smaak en budget.

Houtkwaliteit: bij slechte kwaliteit kan het hout na verloop van tijd gaan splijten en kunnen er kleurverschillen ontstaan. Dus: goed informeren!

 **Welke saunakachel?

Houtkachel of elektrische kachel? Met een houtkachel geniet u van de sfeer en de geur van het houtvuur. Met een elektrische kachel heeft u het gemak van een kachel die snel opwarmt en eenvoudig kan worden bediend.

Saunakachel kwaliteit.

Zorg ervoor dat u een kachel van een gerenommeerde leverancier (Harvia, Helo, Narvi, EOS) aanschaft. Dan bent u verzekerd van een jarenlange werking en een hoge, stabiele temperatuur. En mocht er onverhoopt iets aan de kachel kapot gaan, dan zijn onderdelen eenvoudig te vinden en te vervangen.

**Gewenste luchtvochtigheid.

Hoe meer stenen in uw saunakachel, hoe eenvoudiger het is om de luchtvochtigheid in de sauna te verhogen door het opgieten van water en saunageur op de kachel.

**Gewenste klimaat

Combi saunakachels zijn een ingenieuze oplossing waarbij u de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid kunt instellen. Van een droog en heet klimaat (de traditionele Finse sauna) tot een vochtig en koeler klimaat en alle stappen daartussenin.

**Design

Er zijn saunakachels in veel verschillende afmetingen, vormen en kleuren beschikbaar.

**Welke control?

U kunt kiezen uit een bediening op de kachel of uit een bediening binnen of buiten de sauna, gewoonlijk bij de deur. De goedkoopste oplossing is de bediening op de kachel. De saunaverlichting dient dan via een aparte externe bediening te worden ingeschakeld, bijvoorbeeld samen met de ruimteverlichting.

**Sauna accessoires

Voor een sauna zijn de volgende accessoires eigenlijk onmisbaar.

Een sauna emmer en lepel om geurwater op de kachel te gieten;

De zandloper die u helpt de lengte van de saunagang in de gaten te houden;

Een katoenen handdoek om er voor te zorgen dat er geen zweet op de banken komt;

Een thermo- / hygrometer om de temperatuur en de luchtvochtigheid bij te houden;

Een saunageurstof die met water gemengd wordt en op de sauna kachel wordt gegoten.

Andere nuttige sauna accessoires zijn bijvoorbeeld hoofdsteunen, saunakussens, borstels en stortemmers om na de sauna snel af te koelen.

Bronnen :

https://www.wellness-sauna-jacuzzi.be/traditionelesauna.html

https://www.dutchwaters.nl/sauna-kopen-tips

Ben je een echte klusser en wil je jezelf wagen aan een uitdaging? Op volgende link kan je zelf een eenvoudige sauna in mekaar knutselen :

http://doehetbeterzelf.com/?p=512

call2action_post_mag

Download hier

Close