Tuin

Rozen planten in de winter

Als we denken aan rozen, dan denken we vooral lente en zomer, wanneer ze met hun prachtige kleuren de tuin verblijden, maar niettemin is de periode net voor de winter, de ideale planttijd voor je favoriete rozenstruiken.
Het lijkt bizar, omdat de meeste rozenstruiken momenteel geen bladeren noch bloemen dragen en dit ook in de wintermaanden niet zullen doen, maar het knippen en planten van deze koninklijke bloemen gebeurt in de koudste maanden van het jaar.
Net omdat rozenstruiken tijdens de wintermaanden in rust zijn, wat betekent dat hun wortels en toppen een winterslaap houden, kunnen ze perfect geknipt, uit de grond gehaald en verplant worden zonder teveel risico. Ook nieuwe rozenstruiken, kunnen nu aangeplant worden.
Omdat de meeste rozen ontstaan in de grond ( het wortelgestel groeit eerst ) en de bloemen pas nadien ontstaan op de toppen, is het belangrijk dat de wortels al stevig genoeg  zijn in het voorjaar, om een fikse en weelderige groei te verzekeren.

Wil je enkele rozenstruiken verplaatsen?

Dan is dit het juiste moment. Haal de struiken uit de grond en verwijder zoveel mogelijk aarde die zich rond de wortels bevindt. Ook nieuwe rozenstruiken in pot, ontdoe je van het teveel aan aarde; het lijkt misschien minder aantrekkelijk, zo’n kale struik, maar meestal zal die in het voorjaar wel de nodige bloemen voortbrengen. Als je de struiken aankoopt, let er dan wel op dat de stam niet verrimpeld is en dat hij een
gezonde kleur heeft.
Hoeveel vertakkingen de struik heeft is minder belangrijk. Goede, stevige wortels wel.
Maak het rozenbed klaar voor je de struiken aankoopt, of uit de grond haalt. Die plaats is een plaats waar voorheen nog geen rozen gestaan hebben. Heel belangrijk is een zonnige standplaats en een goed doorlatende grond. Heb je enkel kleigrond? Dan kan je beter een verhoogd bed maken, waar je zelf de grondsoort kunt samenstellen.
Maak een put van ongeveer 20 tot 25 centimeter diep, meng er wat compost doorheen en organische pellets, die je in de potgrond toevoegt. Omdat ze organisch  zijn, zullen ze de wortels niet verbranden. Je kan ook altijd nog wat langwerkende meststoffen voor rozen toevoegen in het plantgat.
De dag voordat je de rozen zal planten, geef je de grond voldoende water en laat je dit goed intrekken. De dag nadien, neem je rozenstruik uit de verpakking, of uit de grond en zet je de wortels in een emmer water. Laat de wortels zich goed volzuigen met water. Het verzadigt de wortels en
verwijdert ook overtollig vuil en aarde.

Terwijl de wortels hun werk doen, kan je het plantgat maken; creëer een smalle gleuf in de basis onderaan; Neem de rozenstruik uit de emmer en verdeel de wortels in de gleuf; Vul de potgrond toe en zorg ervoor dat het verzamelpunt voor de knoppen zich boven de grond bevindt.
Geef na het planten voldoende water, om luchtzakken te vermijden en voeg nog wat  extra natuurlijke meststof toe aan de grond, om de nieuwe wortelgroei te bevorderen.


Op die manier zal je in het voorjaar kunnen genieten van prachtige nieuwe rozen.

Bron: https://www.yates.co.nz/roses/tips/winter-is-rose-planting-season/

Close
/* ]]> */