Wil je je lentebloemen een originele thuis geven? Maak dan zelf deze schattige plantenhouders/vogelhuisjes uit gerecycleerde materialen. Je bespaart op de afvalberg en maakt ondertussen de wereld een beetje mooier.

Wat heb je allemaal nodig voor dit project?

-Een schoongemaakte vijf liter plastic fles, van bijvoorbeeld melk, water enzovoort of een ronde plastic bewaardoos kan ook. Zorg er wel voor dat de zijkanten van de fles mooi recht zijn en niet rond.

-Een pak onbewerkte houten latjes; je kan hiervoor ook verfmengstokjes gebruiken. (voldoende om de fles helemaal te bekleden)

-Een stokje in hout, dat je kan gebruiken als vogelzitplaats. (optioneel)

-(warm)Lijmpistool en lijmsticks

-Acrylverf voor hout

-Allerlei accessoires om de buitenzijde af te werken. (hier werden sjabloontjes gebruikt om een patroon te creëren, maar je kan ook bijvoorbeeld glazen steentjes of mozaïek gebruiken enzovoort).

-Verfborstel

-Hobbymes of schaar

-Handzaagje

-Schuurpapier

 

Werkwijze:

*Zorg er eerst en vooral voor dat al je materialen proper zijn voor gebruik. Ontdoe de plastic fles van eventuele verpakking, alsook de houten latjes die je gebruikt.

*Knip of snij de bovenkant van de plastic fles eraf met de schaar of het mes, zodat je bovenzijde even breed is als je onderzijde. Schuur de randen mooi glad vooraleer je verdergaat.

*Meet nu de houten latjes tegen de hoogte van je plastic fles. Zaag de latjes op de juiste lengte. Schuur ook deze mooi glad.

*Schilder nu je houten latjes in de gewenste kleur, of geef ze op zijn minst een beschermend laagje. Wees creatief in het aanbrengen van de verf; wil je bijvoorbeeld een verweerde look? Of een vintage randje?  Laat goed drogen.

*Als je houten latjes goed droog zijn, kan je ze stuk per stuk op de plastic fles kleven. Zorg er voor dat je mooi recht start en dat de boven- en onderkanten mooi gelijk zijn.

*Als je veel geluk hebt, kan je heel je plastic fles dichtkleven met gelijke latjes, maar meestal zal je het laatste latje op maat moeten zagen, om dit ertussen te passen. Dit deel kan je dan best aan de achterkant van de plantenhouder doen, dan valt het verschil niet op.

*Wil je je plantenhouder het uiterlijk van een vogelhuisje geven, zoals in het voorbeeld? Dan schilder je met zwarte verf een cirkel, daar waar normaal de opening zou zitten.

*Door middel van sjablonen kan je allerlei patronen aanbrengen op de rest van het hout. Kleef het sjabloon op het hout vast met plakband en met een ronde borstel breng je een weinig verf aan over het sjabloon. (gebruik zo weinig mogelijk verf om een mooi resultaat te bekomen).

*Maar je kan ook met mozaïeksteentjes een patroon aanbrengen, of als je zelf handig bent in het schilderen van motieven, kan je je eigen unieke tafereeltje maken. Wees creatief!

*Wil je er helemaal een vogelhuisje van maken? Kleef als afwerking een zitstokje op het huisje en ga op zoek naar een vogeltje om je huisje te bewonen.

*Vul het geheel met potgrond en zet er je favoriete lentebloemen in en je lente plantenhouder is klaar!!

Als je de houder buiten wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je hout en verf gebruikt die geschikt zijn voor buitengebruik en dan maak je onderaan in de plastic fles een aantal gaatjes om het water door te laten.

 

Bron: https://feltmagnet.com/crafts/DIY-Craft-Tutorial-Recycle-a-Birdhouse-into-a-Planter-or-Flower-Vase

Comments are closed.

Close