Cre-a-tief

Recycleren: Oude bureau wordt hip lavabomeubel

lavabomeubel

Heb je nog ergens een oud vintage bureautje staan en kan je er geen afstand van doen? Dan maak je er toch gewoon een nieuw en hip lavabomeubel van.

Het volgende projectje is eigenlijk best makkelijk te maken en is zelfs mogelijk voor de minst handige doe-het-zelver.

Wat heb je allemaal nodig?

-Uiteraard je oude bureautje

-Een oud laken of oude doek om je werkoppervlak te bedekken

-Schuurpapier

-Afplaktape

-Een witte of grijze primer (al of niet in spray)

-Een toplaag verf voor hout in een kleur naar wens

-Een doe het zelf- waskom met aansluiting en afsluitdop

-Potlood, meetlint, een afdichtingspistool met siliconen, schroevendraaier, boormachine (met eventueel speciale kop) of een figuurzaag, wegwerphandschoenen.

Werkwijze:

Om deze klus te klaren werk je best in een open ruimte, die voldoende verlucht is, om de verfgassen buiten te laten. Voorzie ook een mondmaskertje en eventueel beschermbril voor je eigen veiligheid en gezondheid.

Leg een oud laken open op de grond en plaats daar je bureautje op. Voorzie voldoende oude doeken om de ruimte rondom ook te beschermen.

*Eerst en vooral ga je alle overbodige zaken van het meubel verwijderen, zoals bijvoorbeeld de scharnieren, de lades, de handvaten, schroeven enzovoort…

*In stap twee, kies je met het meetlint het centrale punt van het bureaublad, naargelang de grootte van je waskom. Teken af. (meestal zit er bij waskommen een instructiefolder bij om deze te monteren en sommige hebben zelfs een sjabloon dat je gewoon op de kast kunt leggen om het middelpunt te bepalen)

*Met de boormachine boor je eerst een beginpunt. Je kan nu een speciale kop gebruiken op je boormachine die feilloos een opening maakt, in de grootte die jij nodig hebt, maar je kan ook een figuurzaag gebruiken en daarmee de opening maken voor je waskom

*Pas de opening verder aan, naar de afmetingen die je tekende op het blad. Als je een figuurzaag gebruikt, volg je gewoon de contouren van de getekende lijnen.

*Schuur nu het meubel op. In het voorbeeld werd enkel de onderzijde geschuurd; het blad werd intact gehouden, maar uiteraard kan je ervoor kiezen om ook het bovenblad een andere kleur te geven; in dat geval schuur je ook dit deel op.

*Verwijder het houtstof van het meubel met een propere vod.

*In deze stap ga je het meubel in een primer kleur zetten. Als je hoofdkleur een lichte kleur is kan je hiervoor een witte primer gebruiken, maar als je toplaag donker is, gebruik je beter een grijze primer.

Je kan een spray gebruiken (goed schudden voor gebruik) of gewoon verf en borstel en/of roller. Laat drogen. Als je een spray gebruikt, hou deze dan een dertig centimeter boven het meubel om een mooi egale laag te krijgen.

Als je het bovenblad niet mee kleurt, leg het meubel dan omgekeerd op het werkvlak, om te vermijden dat er toch verf op de bovenzijde komt.

*Voor de toplaag, gebruik je een houtverf (eventueel voor buitengebruik), die bestand is tegen water.

Breng een tweetal lagen aan voor een goede dekking. Laat drogen tussen de lagen onderling.

Werk misschien nog af met een beschermende watervaste vernislaag.

Laat het geheel minstens 24 uur drogen vooraleer je de laatste stap aanvangt.

*Als je geen kaas gegeten hebt van het installeren van sanitair, kan je hier even hulp inroepen, maar op zich zal de handleiding je wel verder helpen, om de waskom te bevestigen en aan te sluiten.

Dicht de onderkant af met siliconen, alsook de randen waar de waskom op het meubel rust.

Je lavabomeubel is klaar!

Bron: http://blog.homedepot.com/diy-bathroom-vanity-made-from-desk/

Close
/* ]]> */