Tuin

Pompoenen en sierfruit in de tuin

Het is weer de tijd van pompoenen en ander (sier) fruit. Tegenwoordig worden er allerlei varianten aangeboden en misschien heb ook je laten verleiden tot het aanplanten van verschillende soorten in de tuin. Hou er dan rekening mee dat niet alle vruchten eetbaar zijn.

Vooral het sierfruit wordt enkel gebruikt voor decoratieve doeleinden en is niet eetbaar. Het ziet er misschien wel smakelijk uit, maar is zelfs uiterst giftig!!

Goed om weten is, dat tot de pompoensoorten ook augurken, courgettes, meloenen, pompoenen en sierpompoenen behoren. Maar van de pompoenen zijn niet alle soorten eetbaar en soms worden zelfs de eetbare soorten giftig door een verkeerde plantwijze.

Heb jij ook verschillende soorten bij mekaar geplant in de tuin? Staan de gewone eetpompoenen (inclusief augurken, courgettes en meloenen) gezellig naast de kleinere pompoensoorten, het zogenoemde sierfruit?

Dan zit de kans erin dat ook jouw gewone eetpompoenen soorten giftig geworden zijn.

Hoe??

Door de diverse soorten naast mekaar te planten, kan het gebeuren dat de bijen hier een kruisbevruchting tussen verschillende soorten hebben tot stand gebracht, waardoor ook de eetbare soorten het giftige bestanddeel bevatten, maar ze er verder gewoon uitzien als een normale pompoen, augurk, courgette of meloen.

Hoe herken je dan een giftige van een gezonde soort?

De giftige pompoensoorten bevatten toxische stoffen, de zogenaamde “cucurbitacines“.

Door de cucurbitacines, gaan de vruchten een bittere smaak produceren. Maar als je de vruchten niet mag eten, hoe herken je dan een gezonde vrucht?

Eerst en vooral, als je de vrucht opensnijdt en je vindt geen vruchtvlees, dan gaat het om een siervrucht. Het makkelijkste is echter dat je een stukje van de vrucht afsnijdt en even proeft.

Uiteraard slik je de vrucht NIET door!!

Smaakt de vrucht bitter? Dan bevat ze wellicht de giftige stoffen. Spuw ze weer uit en gooi de rest van de vrucht weg.

De smaak zal ook blijven als de vrucht bereid is, dus zelfs dan kan je nog vermijden dat je ziek wordt.

Een normale, gezonde eetbare pompoensoort smaakt neutraal tot licht zoet.

Opgepast: kinderen of mensen die bittere smaken niet goed proeven zijn slechte testpersonen!

Gebruik daarnaast ook geen pompoenachtigen die in de tuin spontaan ontkiemen of “recycleer” geen zaden uit zelf gekweekte pompoenen.

Wat de sierpompoenen betreft mag je aannemen dat elke vrucht uit deze categorie GIFTIG is!

Heb je toch onbewust een slechte vrucht gegeten?

Dan zijn dit de symptomen die kunnen optreden en die je kunnen waarschuwen dat er iets mis is :

Symptomen treden snel op na een inname van slechts een kleine hoeveelheid.

Men begint te braken, krijgt koliekachtige buikpijn en hevige, soms bloederige diarree. Dit kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen.

Eveneens kunnen duizeligheid, uitgesproken speekselvloed en hartkloppingen optreden.

Heb je enkele van die symptomen na het eten van pompoensoorten?

Raadpleeg dan best een dokter of bel het anti-gifcentrum.

Zelfs als je enkel eetbare pompoensoorten in de tuin hebt staan, is het dus aangeraden om voor het bereiden ervan, een stukje van de rauwe vrucht te proeven, om de smaak te testen.

Better to be safe than sorry …

Bron: http://www.antigifcentrum.be/voeding/bittere-courgettes-en-pompoenen

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */