Cre-a-tief

Pompoenen met een aquarel effect

aquarel

Herfst betekent herfstvruchten, prachtige kleuren en pompoenen; pompoenen in alle soorten en maten.

Pompoenen zijn niet enkel lekker om te eten, ze zijn ook perfect om allerlei creatieve spinsels te maken. Ze zijn hard en onbuigzaam en daarom kan je ze aanwenden om prachtige tekeningen te maken; ze zijn als het ware een blank canvas dat erom vraagt om beschilderd te worden. Voor het volgende voorbeeld kan je zowel echte pompoenen gebruiken, als een nagemaakt exemplaar, dat je in de handel kunt kopen.

Wat heb je allemaal nodig voor dit project?

-in dit geval, vier pompoenen (wil je ‘herfst’ schrijven, heb je er nog twee extra nodig)

-acrylverf in verschillende kleuren

-primer in een spuitbus

-verfborstels

Werkwijze:

*Geef je pompoenen een laagje primer, ook als je echte witgekleurde pompoenen hebt gekocht. De acrylverf zal beter hechten op een primerlaag.

*Waarschijnlijk heb je meerdere lagen nodig, om een mooie dekking te krijgen. Laat goed drogen.

*Als de grondlaag goed droog is, kan je beginnen met de letters. Neem een potlood en teken vanuit je vrije hand, of als dat niet echt lukt, met een sjabloon, de letters op de voorzijde van de pompoenen. Je kan diverse sjablonen vinden op het net, die je gewoon kunt uitprinten.

*Knijp nu van elke kleur verf, enkele delen op een palet of op een papieren/plastic bord.

Neem daarbij een kopje water en keukenpapier.

*Nu komt het creatieve deel van het project:

Met de borstel, dip je in het kopje water en ga je rond de contouren van de letters (letter per letter). Dit zorgt ervoor dat straks de verf die je aanbrengt, naar het water toe getrokken wordt, weg van de letter zelf.

*Als de contouren ingesmeerd zijn met water, dip je je verfborstel in een kleur acrylverf en ga je voorzichtig langs de buitenkant van de letter. Het water zal de verf gedeeltelijk opslorpen en verspreiden, weg van de letter. Het is een leuk proces om dit gade te slaan.

*Voeg meer water en een nieuwe kleur toe, om de contouren te accentueren en op het eind laat je ze met een natte borstel in mekaar overvloeien; gebruik best fijne borsteltjes, om te vermijden dat het één grote knoeiboel wordt.

*De bedoeling is dat je een aquareleffect krijgt, dus blijf extra water toevoegen als je nog niet het gewenste effect hebt. De kleuren moeten mooi in elkaar overlopen. Met het keukenpapier kan je overtollig water opnemen.

*Zorg ervoor dat je de donkerste kleur aanbrengt op de buitenste lijn van de letters; op die manier wordt je tekening mooi geaccentueerd.

Laat alles goed opdrogen en geef je creatie een mooi plaatsje op de schoorsteenmantel of op de kast.

Bron: https://www.viewalongtheway.com/2013/09/third-times-charm-make-watercolor-letter-pumpkins/

Close
/* ]]> */