Exterieur

Een plat dak voorbereiden op de winter

plat dak

Platte daken zien we opnieuw meer verschijnen omdat het de woning een strakke en moderne uitstraling geeft, maar het staat voor zich dat een plat dak ook een specifiek onderhoud vraagt.

Zelfs als het een lichte helling heeft, zal een plat dak meer water verzamelen dan een normaal dak. Ook afval, zoals gevallen bladeren en in de wintermaanden, sneeuw, zullen langer blijven liggen op een plat dak. Daarom moet je reeds in de herfst voldoende voorbereidingen treffen om problemen te voorkomen in de winterperiode.

*Zo is het bij een plat dak van het grootste belang, dat je bladeren, twijgjes en kleine takken verwijdert. Alle afval dat blijft liggen op een plat dak, kan extra water vasthouden en dat water zet het dak onder druk, hetgeen dan weer de kans op scheurtjes en lekkages vergroot. Ruim het dak dus regelmatig op en kijk daarbij uit dat je ook zelf niet teveel druk uitoefent om de dakbedekking niet te beschadigen of de beschermende film te verwijderen.

*Verwijder ook zeker bladeren en vuil uit en rond de afvoeren, om te vermijden dat deze verstopt raken. Deze taak doe je best gewoon met de hand.

Als er dieper in de afvoer bladeren en vuil zitten, gebruik je daarvoor een speciale aanpasbare borstel. Spuit de afvoer daarna proper met een tuinslang of hogedrukreiniger. Dit zorgt ervoor dat eventuele vuilophopingen aan wanden loskomen en verwijderd worden. Een vrije doorgang vermijdt dat water zich kan ophopen op het dak.

*Heb je begroeiing over het dak hangen? Verwijder dan ook de overhangende delen; een stevige herfststorm kan er namelijk voor zorgen dat delen van takken en groen afbreken en op het dak terechtkomen, wat dan weer voor de gekende problemen kan leiden van verstopping en wateroverlast.

*Voer een grondige inspectie van het dak uit, op zoek naar eventuele scheurtjes en beschadigingen. Ga helemaal rond het dak en controleer ook de zijkanten en aanhechtingspunten met de muur en kijk of er niks is losgekomen. Geef bijzondere aandacht aan de plaatsen waar nu reeds een beetje water blijft staan; deze zijn extra gevoelig voor doorsijpeling op termijn en kunnen misschien best verstevigd worden.

Daarnaast kijk je ook of er zich tussen verschillenden lage roofing geen water zakjes bevinden, snij die ertussenuit en vervang ze. Maar ook een oneffen oppervlak van je dakbedekking kan erop wijzen dat het dak aan een nieuwe laag toe is. Ook dit kan je best nu nog voor de wintermaanden aanpakken omdat de temperaturen het nog toelaten.

Laat sowieso je plat dak nakijken door een professioneel dakwerker en dit om de vijf jaar en als je zelf het dak opgaat, doe dit dan als het droog en zonnig is en draag beschermende kledij en schoeisel en bij voorkeur heb je een helper die alles vanop de grond volgt en je eventueel bijstaat.

Bron: http://homeguides.sfgate.com/care-flat-roof-winter-30013.html

Close
/* ]]> */