Je hebt er maanden plezier aan gehad; de potten en kuipen met vaste zomerbloeiers. Uiteraard kunnen deze planten niet overwinteren buiten, tenzij ze te groot zijn om binnen te zetten. (dan voorzie je voldoende bescherming buiten) De rest van deze planten, haal je gewoon binnen gedurende de wintermaanden. Er zijn trouwens heel wat planten die niet bij de eerste winterprik sneuvelen, maar die best tegen een stootje kunnen.Het is dan ook best om je planten zo laat mogelijk binnen te zetten, omdat ze buiten de beste condities hebben, veel beter dan bij een leven binnenshuis. Kijk dus op voorhand na, welke planten een matige vorst kunnen verdragen en hou die dan ook zo lang mogelijk buiten.

Wanneer planten dan uiteindelijk toch de overstap maken van buiten naar binnen, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten.Eerst en vooral moet je de planten ‘schoon’ maken voor ze binnen komen. Met andere woorden, je reinigt ze, verwijdert oude en verwelkte bladeren en hout dat niet meer in leven is (als je dit breekt, en de binnenkant is niet meer groen); daarnaast verwijder je eventueel ongedierte van de plant, om te vermijden dat het zich verspreidt naar andere planten.

Verzamel de groenblijvende planten en de bladverliezende planten. De groenblijvende zet je op een lichte plaats en de bladverliezende kunnen op een donkerdere plaats overwinteren.Nog een onderscheid maak je tussen de mediterrane planten en de tropische planten. De mediterrane, verdienen een plaatsje met gematigde temperaturen (tussen 10 en 12 graden) in een licht hoekje; de tropische echter, die hebben echt nood aan warme temperaturen (tussen de 20 en 22 graden). Beide planten hebben water nodig, de tropische iets meer, omdat die sneller uitdrogen. Probeer ook zoveel mogelijk dezelfde temperaturen aan te houden.Kijk vooral naar de specifieke behoeften van elke plant en probeer hieraan te voldoen.

Niet enkel planten maar ook vorstgevoelige kruiden, kan je best binnen halen tijdens de wintermaanden; zet ze op een plaats met voldoende licht en gematigde temperaturen; de andere kunnen gewoon op hun buitenplaatsje blijven staan.Heel veel mensen hebben problemen met het overwinteren van de zuiderse Oleander. Die staat prachtig buiten, maar kwijnt vaak weg, als hij in de winter binnen staat. Deze plant kan buiten blijven als de temperaturen niet onder de 0 graden gaan. Als de plant binnenshuis staat, is een lichte tot matig lichte plaats aangeraden, bij een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Geef deze plant niet teveel water; juist voldoende zodat ze niet uitdroogt.

Wil je nog meer te weten komen over hoe je specifieke planten kunt overwinteren?

Bezoek dan:http://www.gardena.com/nl/tuin-leven/tuin-magazine/special-over-het-overwinteren-van-planten/

 

Opmerking plaatsen

Close