Tuin

Plant in de kijker: De hortensia

In augustus staat de tuin in volle bloei. Vaste planten, één- en tweejarigen bloeien volop en sieren de tuin in allerlei geuren en kleuren.

De bolhortensia of boerenhortensia doet net dat beetje meer. Met zijn indrukwekkende bloemtrossen kan de plant uitgroeien tot prachtige struiken die heel het aanzicht van de tuin bepalen.

Hortensia wordt meestal net voor de zomer reeds aangeboden in de handel, maar de vaste plant in de tuin, bloeit meestal pas in juli en augustus, al zijn er soorten die ook reeds in het voorjaar in bloei komen.

De meeste hortensia’s bloeien 2-3 maanden en hebben vaak ook nog een schitterende uitbloei, er zijn soorten die reeds in mei bloeien en er zijn variëteiten Hydrangea macrophylla die tot midden november bloemen produceren.

De juiste botanische naam is Hydrangea en behoort sinds kort tot de familie van de Hydrangeaceae (voordien tot de steenbreekfamilie –Saxifragaceae.

De plant zou voor het eerst in Europa ingevoerd zijn in 1767 vanuit China en de naam Hortensia hortensis gekregen hebben, maar een andere theorie zegt dat de naam Hortensia komt van Hortense de Beauharnais, koningin van Holland, stiefdochter van Napoleon. Pas in 1830 kreeg de boerenhortensia zijn botanische naam: Hydrangea macrophylla, al is de naam Hortensia nog steeds de meest gebruikte naam in de volksmond.

Hortensia bestaat in wit, blauw en rozerood bloeiende variëteiten, maar de klassieker onder de Hortensia’s is de boerenhortensia’s met bolvormige bloemen. Van de hortensia bestaan tal van soorten, die we niet allemaal gaan bespreken (kijk op onderstaande link om de verschillende soorten te ontdekken).

Een halfschaduw plaats is voor de meeste hortensia’s een standplaats die hun natuurlijke habitat het dichtst benadert, dit kan onder hoge struiken zijn, waar ze op het heetst van de middag door het bladerdek beschermd worden of in de schaduw van een gebouw. Ideaal is dat de hortensia morgenzon en of avondzon krijgt en tijdens de echte middaguren van 12- 15u30 geen direct zonlicht krijgt. Enkel de pluimhortensia’s verteren die volle middagzon zonder noemenswaardige problemen.

Belangrijk is een relatief hoge luchtvochtigheid, geen te droge grond (oppervlakkig wortelende bomen zijn een probleem!) en niet teveel wind.

Wenst u Hortensia’s te kopen, ga dan steeds te rade bij gespecialiseerde hydrangeakwekerijen of kwekerijen met ruim assortiment en ervaring. Bij sommige van deze kwekerijen zijn ook de moederplanten te bewonderen, u krijgt dan een juist idee van hoe de sierheester er in volwassen toestand wel uitziet.

Hou bij het kopen van Hortensia’s rekening met de beschikbare ruimte (plantafstand is min. 1m – behalve bij dwergsoorten, daar kan dit tot 75 cm herleid worden.

Wie van blauwe bloemen houdt moet goed beseffen dat dit wat extra werk vraagt:

Gebruik heidegrond bij het planten en strooi 2x per jaar aluin (hortensiablauw-aluminiumzout) of kaliumaluminiumsulfaat rond de plant of in het gietwater (eind augustus en eind maart) en vermijd ook het watergeven met leidingwater of kalkhoudend putwater, want daardoor zal de PH weer stijgen ; gebruik indien mogelijk regenwater.

Koop geen hydrangea’s die bloeien voor of na de aangegeven periode ; vaak zijn deze behandeld met groeiremmers, waardoor ze in het jaar van verkoop uitbundig bloeien (denken dat ze doodgaan en willen nog vlug even voortplanten), het daaropvolgende jaar zijn dit meestal trieste exemplaren die ternauwernood overleven en pas in het derde jaar bereiken ze weer, mits goede zorgen een normale groeikracht. Hydrangea’s die zeer laat op het jaar in volle bloei aangeboden worden hebben vaak in de koelcel gezeten, ze zien er prachtig uit, maar zijn totaal niet afgehard om enkele weken later de winter aan te vatten, kan je het toch niet laten om er een te kopen, zorg dan voor een goede winterbescherming (koude serre – vliesdoek) en misschien haalt hij het.

Zoals zijn naam laat uitschijnen is de Hydrangea een grote drinker die van een vochtige bodem houdt, van nature treffen we ze ook meestal aan dicht in de buurt van een waterbron. Iedere dag of om de dag water geven is zeker aan te bevelen, zeker in droge periodes. Hou de planten nauwlettend in het oog en geef liever 1x gelijkmatig en langdurig water dan iedere dag met mondjesmaat.

Opgelet : hortensia’s zijn dan wel grote waterdrinkers, maar het zijn geen moerasplanten, dwz een wortelkluit die continu in het water staat zal gaan rotten.

Net als alle andere struiken hebben ook hortensia’s nood aan een evenwichtige en gezonde voeding, rijpe compost, organische mest (gerijpte koemest – GEEN paardenmest) bevat de noodzakelijke stoffen voor de Hydrangea en bevat bovendien niet teveel stikstof. Bemest bij voorkeur begin augustus, deze maand worden immers de bloemen voor volgend jaar aangemaakt bij de meeste soorten en een tweede maal midden maart als de dagen wat warmer worden en de planten actief. Geef nooit teveel mest ineens, liever een paar keer een kleine hoeveelheid geven. Blauwe hortensia’s in regel wat minder bemesten, de kleur wordt dan nog intenser.

Hortensia hoeft eigenlijk niet gesnoeid worden, maar sommige soorten worden vaak te groot waardoor je niet anders kan. Hou er vooral rekening mee, dat nieuwe knoppen zich vlak onder de verdorde bloemtrossen bevinden ; snoei dus niet te ver, of je moet het volgend seizoen zonder bloemen stellen. Verdorde bloemtrossen kan je best zo laat mogelijk in het voorjaar pas verwijderen.

De plant is voldoende winterhard maar de nieuwe bloemen vragen wel een zekere bescherming in het voorjaar waar er nog vorst kan optreden.

Jonge planten zijn ook steeds gevoeliger dan oudere exemplaren voor vorst, bij vroege vorstdagen, bijvoorbeeld in november als de planten nog niet voldoende afgehard zijn en klaar voor de winter, kan bescherming met vliesdoek heel wat soelaas brengen, in de late lente kan dit bij nachtvorst ook handig zijn.

Kuipplanten kunnen altijd wat extra bescherming gebruiken, voorkom dat de plant volledig doorvriest, overwinteren in een vorstvrije ruimte is de beste remedie.

Gezonde hortensia’s zullen weinig onder ziektes en schadelijke insecten te lijden hebben, toch kan ook de hortensia last krijgen van vervelende tuinbewoners, zoals woelmuizen, bladluizen en de taxuskever.

Nog meer weten over de Hortensia-familie?

http://www.plantenkwekerijen.be/hortensia’sdemoo.html

Close
/* ]]> */